Закон раздели архитектите на "консерватори" и "демократи"

Приетият от парламента Закон за камарата на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране скара гилдията и я раздели на "стари" и "млади". "Ябълката на раздора" се оказаха критериите за придобиване на правоспособност, статутът на професионалните сдружения и членуването в тях. Според младите архитекти по-опитните им колеги се опитват да обсебят пазара, но "старите" им отговарят с аргумента, че са нужни по-големи гаранции за качеството на проектите. Зам.-председателят на Съюза на архитектите в България (САБ) Илиян Николов, който представя по-консервативния подход към проблема, обяви, че законът не създава необходимия защитен механизъм за качеството на услугата "инвестиционен проект" и може да доведе до отварянето на главата за свободно движение на хора и капитали от преговорите с Европейския съюз. По думите му това е официалното становище на съюза. "Законът дава равни права на всички архитекти, а предложенията на САБ целяха затварянето на пазара на инвестиционното проектиране за няколко големи компании", отговори арх. Борислав Владимиров, депутат от НДСВ, смятан за "идеолог" на промените в нормативния акт, определяни от по-младите архитекти като демократични. Законът беше приет от парламента на 18 февруари, след значителни изменения между двете четения, и се чака указът на президента за обнародването му в Държавен вестник.

Другите възражения на съюза са срещу това кой може да бъде собственик на проектанско бюро и създаването на професионалните камари. Според закона, за да придобие един архитект правоспособност, трябва да има 18 месеца стаж и чак след това може да стане член на камарата. Това му дава право да проектира сам. От САБ са настоявали този срок да бъде три години. Аргументът им е, че във Великобритания за получаването на правоспособност е необходим петгодишен стаж при работодател, който поема отговорността да даде препоръка и да гарантира, че "чиракът" става за проектант. Между двете четения от съюза настояваха да се въведе атестация от работодател, която да има тежест при получаването на правоспособност, но това беше отхвърлено. В Германия обаче няма изискване за стаж и препоръки за придобиване на проектанска правоспособност, достатъчна е само дипломата, твърди арх. Владимиров. Полагането на изпит, така както е при лекарите и юристите, е било друго от исканията на САБ, този път с пример от Канада, където се полага допълнителен комплексен тест за придобиване на правоспособност.

"След като депутатите отхвърлиха всички наши предложения, членството в камарата на бъдещите архитекти-проектанти става безпроблемно, защото не се изисква покриването на никакви критерии и на практика създаваме "посттоталитарен профсъюз", каза арх. Николов. По думите му, когато един ден България стане член на ЕС и започне свободното движение на стоки и услуги, ще се окаже, че нямаме необходимите защитни механизми пред обществото за висококачествен труд, каквито другите държави имат. "Така ние сме опасни не само за себе си, но респективно и за бъдещите ни партньори", твърди Николов. Той обясни, че в ЕС е възприет принципът на реципрочност - ако един специалист има правоспособност в една от държавите в съюза, тя важи във всички останали. Според зам.-шефа на САБ в Европа е много важно дали си член на местната камара, защото това е гаранция, че си професионалист. На практика ще създадем разводнена, а не елитна камара, и ще имаме голям проблем в бъдеще, предупреди той. Предложенията на САБ целяха създаването на лобистка организация, която да раздава удостоверения за правоспособност на определен кръг хора по техни си, неясни кртерии, смятат т.нар. "млади". По думите на депутата арх. Владимиров дипломата и професионалният стаж са достатъчни условия за придобиване на правоспособност, а пазарът е този, който ще определя кой става или не за архитект-проектант. САБ е недоволен също, че законът не предвижда прелицензирането на сега действащата камара на архитектите. Тя е учередена като доброволно сдружение с идеална цел в началото на 90-те години. В нея членуват около хиляда архитекти, а председател е арх. Атанас Тосев. "Новият закон не предвижда създаването на изцяло нова камара и избор на ново ръководство. Исканията на САБ целяха в камарата да попаднат не повече от триста от около 3500 дипломирани специалисти, като само 100 можеха да бъдат изибирани на ръководен пост", обясни мотивите за отхвърлянето им Владимиров.


От съюза на архитектите настояваха още собственикът и управителят на проектанското бюро да бъдат само лица с пълна проектанска правоспособност, така както е при аптеките. Законът обаче не постави ограничения и сега всеки може да си отвори бюро. Това според зам.-шефа на САБ е особено опасно, когато бюрото се управлява от строител, защото ще се наруши паритетът строител - проектант - инвеститор. Проектирането ще бъде подчинено на "диктата" на строителя и губещо ще се окаже обществото, смята арх. Николов. Той посочи като типичен пример рушащите се в момента панелни комплекси, срещу които навремето архитектите били против, но строителното лоби се наложило.

Появата на опасни сгради и некачествено проектирани постройки са рисковете, които крие новоприетият закон, е становището на съюза. Единственият изход според арх. Николов е спешното преработване на тектовете, така както стана със Закона за устройство на територията. Според арх. Марин Бакалов, председател на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, законът е добър, тъй като не е дискриминационен и дава равни шансове на архитектите и строителните инженери в проектирането с въвеждането на критерии. "Не е нобходимо те да са по-рестриктивни, защото пазарът е този, който ще отсее добрите от лошите," коментира арх. Бакалов. Другите положителни страни според него са въвеждането на минимални хонорари в проектирането и узаконяването на камарата.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK