Доктор Николай Шаранков разчете най-стария писмен паметник в България

В катедрата по класическа филология към Софийския университет "Свети Климент Охридски" от доктор Николай Шаранков фонетично е разчетен най-старият писмен паметник в България. Той е от три срички, означаващи като израз вераку или вимику, съобщи в петък на пресконференция в Кърджали ст.н.с. Николай

Овчаров. Надписът, изчукан с длето в пясъчник, е датиран от ХV-ХІV век преди новата ера в периода на Крито-Микенската култура или преди 3500 години.

За най-древен писмен паметник у нас досега се смяташе надписът върху глинена макара от ХІІ-ХІ век преди новата ера, открита при разкопки край село Драма, Ямболско.

Находката е намерена при разкопки на царския дворец "Перперикон" през 1982 година от починалия кърджалийски археолог Иван Балкански. В архива на историческия музей в Кърджали тя е заведена като "камък със знаци" и е открита неотдавна при инвентаризация на неговите фондове. Според учените знаците са от известното линейно писмо А, което се разчита само фонетично, без да се знае езикът.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK