Министър Станков е "за" създаването на данъчна полиция

Министърът на правосъдието Антон Станков, в предаването "Седмицата" на Дарик радио, в събота, се е обявил в подкрепа на идеята за създаване на данъчна полиция, съобщи БТА. "На първата среща с финансовото министерство са уточнени основните параметри и задачи, с които тя би се занимавала. Трябва да се търси по-добра регламентация на взаимодействието на данъчната полиция с другите правоохранителни органи", е казал Станков.

"Поправките в закона за съдебната власт предвиждат Висшият съдебен съвет да стане постоянно действащ орган", посочи още правосъдният министър. Той каза, че сегашният състав на ВСС няма да бъде подменян до изтичане на мандата му през декември т. г.

Дипломи за юридическо образование да се получават след единен държавен анонимен изпит е изразеното от министъра виждане за промени в образователната юридическа система. "Тогава ще има равни условия за всички завършили право да докажат какво са научили", каза той.


Станков посочи още, че няма прозрачност в изразходването на бюджета за съдебната система. "В България липсва критерий за това къде и колко щатни бройки на съдии трябва да има. Тези критерии се обуславят от натовареност, брой на делата, численост на населението и т. н. Натовареността на българските съдии не е равномерна в отделните съдилища. Някои съдилища бездействат, а в други райони просто изнемогват от работа", посочи той.

Използването на софтуер, който да свърже всички съдилища в единна електронна система и осигури по-лесен обмен на информация между отделните институции е друг начин за намаляване на разходите на съдебната система, е мнението на Станков.

На въпроса - работите ли по закон за БТА, правосъдният министър отговори също с въпрос: "Можете ли да ми посочите един министър от правителството, който е отговорен за изработването на този закон?". "До колкото съм запознат, по закона се работи в парламентарната група, но това не ми е работа", каза той.

"Не виждам политическа връзка в убийството на Илия Павлов. За съжаление това е едно от многото убийства в България", коментира той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK