Водните сдружения ще бъдат закрити със закон

Дейността на частните водни сдружения във Велико Търново, Сливен и Бургас ще бъде прекратена чрез промени в Закона за водите. Това е един от вариантите за решаване на проблема с тях, съобщиха експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Предстои предложенията да бъда обсъдени в Министерския съвет. Сдруженията бяха създадени в края на мандата на правителството на Иван Костов. В средата на юни 2002 година бившият вицепремиер Костадин Паскалев обяви със заповед договорите за предоставяне на право на ползване върху дълготрайните активи на ВИК дружествата в Бургас, Велико Търново и Сливен за нищожни. Като мотиви бяха посочени липсата на решение на общото събрание на акционерите на компаниите, пренебрегнато беше и становището на общините. Управителите на частните сдружения във Велико Търново подадоха жалба във Върховния административен съд срещу заповедта на Паскалев. Според действащия закон сдружения за напояване могат да стават собственици на земя. Експертите на министерството обясниха, че в него не са описани критериите за създаване на сдружения за водоползване. Те предлагат, ако се разреши учредяване на водни сдружения за водоползване, това да стане по ред и критерий, определени от Министерския съвет.

Юристи коментираха пред "Дневник", че едва ли поправките на министерството ще бъдат приети, тъй като на практика съдът трябва да обяви ликвидацията на сдруженията, които вероятно ще оспорят решението.


Очаква се да бъде обявен вторият етап от конкурса за концесия на ВиК дружествата във Варна и Шумен, съобщиха от министерството. До него са допуснати пет компании. Намеренията на министерството са до края на годината да бъде създаден регулаторен орган в сектора, който ще контролира изпълнението на концесионните договори и ще одобрява цените на водата на ВиК-тата. Новият орган ще бъде създаде със закон, който ще е готов до края на април.

----------------------------

Заради задължения на частните водни сдружения към електроразпределителни дружества в Сливен беше спряна водата в град Гълъбово. Задълженията са за 800 хил. лв. В регионалното министерство вчера бяха извикани директорите на държавните ВиК дружества, съобщи пресдирекцията на ведомството. На директорите е бил връчен мандат за преговори с местните електроразпределителни дружества. По идея на министър Валентин Церовски е предложена формула за решаване на проблемите с ВиК дружествата. Предложението е съгласувано с министъра на енергетиката Милко Ковачев. На разговорите ще се търсят решения за разсрочено плащане на дължимите суми и за незабавното пускане на електроенергията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK