Общината удължи срока за избор на концесионери за кафетата край НДК

Столичният общински съвет удължи срока за закупуване на конкурсна документация и подаване на заявления и оферти за участие в конкурса за избор на концесионери за трите кафета около НДК. Причината за промяна в условията са допусната техническа грешка за датата за подаване на предложенията в публикацията в един от еждневниците, където е съобщено за конкурса. Ощетени кандидат-концесионери са подали жалби в общинския съвет заради сбърканата дата. Удължаваме срока, защото искам сериозни инвеститори, а не еднолични търговци, каза председателят на СОС Антоан Николов. По думите му с редовни документи до края на срока били две лица - еднолични търговци.

Новите срокове за закупуване на конкурсна документация са до 4 април. Заявленията за участие трябва да се подадат до 8 април, а крайният срок за представяне на предложенията е 19 май. Закупилите до момента конкурсна документация и подали заявления се освобождават от задължението да закупуват повторно документация и да подават заявления. Столичният общински съвет реши да намали с около четири процента годишното концесионно възнаграждение за трите кафенета край НДК, които трябва да заменят сега съществуващите. Причината за промяна на параметрите е намалената площ на заведенията, обясни главният секретар на общината Асен Дюлгеров.

Трите кафенета трябва да бъдат издигнати до една година след подписването на концесионния договор. Амбициите на общината са до лятото сегашните пластмасови столчета и маси около НДК да бъдат заменени с новите модерни заведения, които са тип виенска сладкарница. Едното кафене ще бъде откъм улица "Фритьоф Нансен" и булевард "Патриарх Евтимий", другото - в градината на ъгъла на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша", а третото - срещу пилоните на НДК. Според финансово-икономическия анализ на "Евролекс България" ООД необходимите инвестиции за изграждането на трите обекта ще са около 800 хиляди лева. Сметките показват, че те ще се възстановят за три години от концесията при средна посещаемост от 750 хиляди души годишно. Предвижда се заведенията да работят от 8.00 часа до полунощ. В тях ще се сервират топли напитки, безалкохолни и алкохолни питиета, сладкарски и сладоледени изделия.

Бъдещите концесионери трябва да представят банкова гаранция в полза на Столична община от 10 на сто от договорените инвестиции, но не по-малко от размера на три периодични плащания от годишното концесионно възнаграждение. Условията за двете по-малки кафенета са при подписването на договора концесионерът да плати еднократно на Столична община най-малко 16 000 лева. Годишната сума, която трябва да превежда концесионерът на общината, е не по-малко от 10% върху приходите от концесионната дейност, но най-малко 30 000 лв. за едното заведение и 40 000 лв. за другото. За най-голямата виенска сладкарница общината иска минимум 20 000 лева в деня на подписването на договора и годишно не по-малко от 11% върху приходите от концесионната дейност, но най-малко 55 000 лева. Годишните суми по договора ще се превеждат по банков път на 12 равни месечни вноски. Концесионерите се освобождават от задължението да плащат годишното възнаграждение до пускането на обекта в експлоатация, но не повече от една година от подписването на договора.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK