Паркирането пред националния стадион става платено

Паркирането пред националния стадион "Васил Левски" става платено, съобщи общинският съветник и член на борда на директорите на дружеството "Спортна София" Валентин Котов. Това става възможно, след като на последната си сесия Столичният общински съвет вкара в капитала на общинската фирма няколко паркинга, сред които и тези пред стадиона.

Досега пред "Васил Левски" не се плащаше или ако са се събирали такси, не го е правела общината, каза Котов. Той обясни, че вече ще се събира по 1 лв. за час, какъвто е режимът в синята зона. Общо пет паркинга бяха вкарани в капитала на "Спортна София" - асфалтовите площадки пред централния вход на стадиона, мястото, където сега спират автобусите пред съоръжението, паркингите под "Моста на влюбените" при НДК, при зала "Фестивална" и под моста на бул."Цариградско шосе" на 4-ти километър. Целта е със събраните средства да се построят многофункционални спортни площадки във всеки столичен район по подобие на комплекса в Борисовата градина, обясни Котов. За изграждането на спортната база в парка бяха изразходвани 350 хил. лева. Тя разполага с тенис кортове, игрище за минифутбол, петанк, тенис на маса, съблекални и кафене. Натовареността на комплекса е голяма и такива бази имат бъдеще в София, коментира изпълнителният директор на "Спортна София" Бойко Додов.

"Спортна София" беше създадена през юни 2000 г. с цел стопанисване и изграждане на комплекси и съоръжения. Дружеството е изцяло собственост на общината, която непрекъснато увеличава капитала му. За последните две години той е нараснал от 195 840 лв. до 1.781 млн. лв. В активите на дружеството влизат 45 общински имота, от които само 5 са предназначени за спорт. Останалите са празни парцели, земеделски земи, магазини и сгради. Някои от терените се намират на подходящи места за строителство в престижни столични квартали, които след време може да бъдат продадени. Приходите от дейността на "Спортна София" за 2001 г. са 1.3 млн.лв., а разходите - 973 хиляди лв. според баланса на дружеството. Отчетената печалба е 239 хиляди лв. при активи от 1.22 млн. лв.

В момента "Спортна София" води преговори с потенциален инвеститор за създаване на смесено дружество за изграждането на развлекателен център до езерото в село Кътина, което е недалеч от столицата. "Спортна София" ще участва с апортна вноска - терена от 150 декара. На последната сесия дружеството получи безвъзмездно и 250 хил. лева за ремонт и обзавеждане на административни кабинети на ул. "Оборище".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK