Ревизионният акт скара шефовете в БНТ

Генералният директор на БНТ Кирил Гоцев продължава да мълчи за ревизионния акт от около 15 милиона лева, който данъчната администрация наложи на държавната медия. Това стана ясно във вторник след заседанието на управителния съвет на телевизията.

Членовете на надзорния орган попитаха Гоцев какво става с акта, но той отговори, че още не му е дошло времето, каза Иван Такев, член на УС. Генералният директор във вторник отказа да разговаря по темата с "Дневник". Според изпълнителния директор на БНТ Нидал Алгафари обаче двуседмичният срок след предаването на акта, в който телевизията е трябвало да погаси задълженията си, изтича в сряда. Той призна, че Кирил Гоцев крие информация не само за акта.

"Ако всичко се свеждаше дали знам или не знам за този акт, положението щеше да е лесно. Проблемът е, че аз не знам за много други неща в БНТ, които са фатални. Имам официален документ, с който ми е отказана информация колко струват трасетата за телевизионните мостове, които плащаме за предаването "Всяка неделя". Тази информация ми е отказана от подчинения ми финансов директор с мотивите, че генералният директор е наредил тя да се свежда само до него. Не зная за много договори, които се подписват в БНТ и за които разбирам впоследствие по кулоарни варианти. Това са договори, за които телевизията трябва да плаща милиони левове", каза за "Дневник" Нидал Алгафари. Той допълни че обмисля много варианти за бъдещите си действия, "включително и крайни", но не пожела да ги коментира.

Алгафари се оплака, че никой не се е косултирал с него и дали намаляването на рекламните тарифи на БНТ няма да повлияе върху цялостния бюджет. Изпълнителният директор заяви, че по въпроса за ревизионния акт се е обърнал към заместник-министъра на финансите Гати ал Джебури, но той му казал да пита Гоцев. Във вторник Иван Такев каза, че не е ясно дали е съставен ревизионен акт или констативен протокол за данъчни нарушения в държавната телевизия. Той заяви, че на заседанието на УС Кирил Гоцев откекъл слуха, че вече е заложена част от собствеността на телевизията срещу пари, с които да се погасят задълженията. Според директора тези твърдения били глупости, защото публична държавна собственост не можела да се залага. "Дълго време това не може да бъде скрито. Ще изтече някакъв срок, в който трябва да се пази мълчание, и ако наистина има виновност за скриване на информация, отговорността ще бъде много по-тежка", заключи Такев. Очаква се проблемът с ревизионния акт да бъде обсъден през седмицата на среща, която синдикатите в БНТ са поискали с ръководството. Съветът за електронни медии също се интересува от темата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK