Експерти: Законът за публичния регистър е написан, за да не работи

Законът за публичност на имуществото на заемащите висши държавни длъжности, известен повече като "публичният регистър", се нуждае от задължителни промени, в противен случай ще остане само декоративно съчинение с пропагандни цели. Това становище беше изразено от всички участници във вторник на обсъждането на закона, организирано от Сметната палата и комисията за борба с корупцията в парламента. В него участваха експерти, депутати и представители на Американската агенция за международно развитие.

Елиана Масева огласи проекта на ОДС за промяна в закона, предвиждащ глоби от 500 до 5000 лева за депутати и другите заемащи висши държавни длъжности, които не декларират в срок имуществото си или вписват неверни данни. При повторно нарушение глобата скача до 10 000 лева, предвиждат поправките на ОДС. В момента отговорността по Наказателния кодекс за вписване на неверни данни е неприложима спрямо депутати и магистрати, тъй като те имат имунитет. Идеята на сините е тази група да бъде наказвана чрез глоби. "Имаше доста голяма съпротива при приемането на закона през 2000 година, включително и от парламентарната група на ОДС, затова беше гласуван в този осакатен вид, в него де факто липсва санкционна част", призна заместник-председателят на СДС Димитър Абаджиев, опитвайки се да обясни защо глобите не са залегнали в нормативния акт при приемането му, а се предлагат едва сега.

Аз съм се превърнал в архивар, който само събира имуществените декларации, но законът не посочва за какво могат да се използват данните в тях, освен че се предоставят на медиите, каза председателят на Сметната палата Георги Николов, до когото се изпращат декларациите. Още стояли запечатани десетки декларации, тъй като никоя медия не се заинтересувала от тях, а самият Николов няма право да ги чете, нито да сигнализира за съмнителни несъответствия. От данъчната администрация искали неотдавна да сравнят своите данни с декларациите на 15 души, но Николов не им ги дал, защото законът не му позволявал. Той не можел да ги предоставя дори на прокуратурата, ако няма образувано следствено дело.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK