ДПС и ВМРО-ДПМНЕ ще правят семинари за етническия модел

Да се организират семинари по проблемите на междуетническите отношения и подходите за решаването им, в които да участват представители на неправителствени организации и учени от България и Македония. Това е една от идеите, които са обсъдили по време на срещата си в четвъртък в парламента представители на ДПС и бившият премиер на Македония и лидер на партията ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски. От четвъртък Георгиевски е на двудневна частна визита у нас по покана на външния министър Соломон Паси.

Георгиевски отбелязал, че българският етнически модел е работещият модел на Балканите, който генерира стабилност и има какво да се заимства от него за решаване на вътрешноетническите проблеми и в други балкански държави. Това разказа заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Гостът и хората на Доган обсъдили подходите за решаване на етническите проблеми в двете държави.

Участниците в срещата са дали висока оценка на декларацията между правителствата на България и Македония, която беше подписана в рамките на предишното Народно събрание. Общо беше мнението, че тази декларация, която постави ново начало в отношенията Македония - България, се оказа от изключително значение предвид по-нататъшното развитие на конфликта в Косово, а по-късно и в самата Македония, посочи Местан.

По-рано в четвъртък Георгиевски се срещна с представители на "Коалиция за България". Заместник-председателят на БСП Румен Овчаров каза, че партията му си спомня добрите отношения, които е имала с македонския лидер, когато е бил премиер. Социалистите обсъдили с него вчера реализацията на инфраструктурни проекти като далекопроводи, пътища, гранични контролно-пропускателни пунктове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK