Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски: Да не се отлага определянето на статута на Косово

В: Как оценявате идеята на покойния Зоран Джинджич въпросът с Косово да се реши час по-скоро, за да се стабилизира районът?

- Подкрепям идеята, въпреки че в Македония някои политици смятат, че трябва да се отлага решаването на въпроса. Според мен забавянето ще отвори "черна дупка", в която може да бъде повлечен целият регион.

В: Одобрявате ли начина, по който се изпълнява Охридското споразумение?


- Охридският договор трябва да се възприема като компромис за приключването на военна криза, която започна с опит за териториално заграбване. Не сме забравили, че първата и последната битка в Косово бяха на самата граница, и то за територия. Договорът беше компромис, за да се спре войната с Косово и гражданската война в Македония. Колко успешен е той е трудно да се определи. Институциите в Македония направиха много отстъпки, промениха и приеха много закони, но нищо не беше направено за сигурността на гражданите. Част от територията ни все още не е напълно интегрирана и е под контрола на паравоенни формирования или престъпни групировки.

В: Възможно ли е на предстоящия конгрес на ВМРО-ДПМНЕ да се оттеглите от лидерския пост?

- Аз съм лидер на тази партия вече 12 години. Нормално е, когато партията изгуби изборите, лидерът й да напусне най-високия пост в нея. Такава е европейската практика, въпреки че на Балканите това не се възприема. До конгреса има 2 месеца и е рано да се говори.

- - -

Използвани са въпроси и на други медии

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK