"Загорка" спечели и загуби дело за телевизионна реклама

Софийският градски съд (СГС) постанови две коренно различни решения по казуса с рекламата на "Загорка" - "Какво му трябва на човек - нова кола, мила жена и една добра бира". Съдията Анелия Цанова е осъдила пивоварната и БНТ да платят 2000 лв. обезщетение на Василка Георгиева, а неиният колега от СГС Мария Георгиева е отказала да присъди обезщетение на Яна Хашъмова. Двете ищци са от асоциация "Анимус" и заедно с още три техни колежки заведоха дела за морални вреди от рекламата, като всяка от тях претендира за 20 хил. лв.

По делото на Василка Георгиева съдията приема, че рекламата е непочтена и съдържа елементи на дискриминация. "Друг би бил случаят, ако текстът на спора беше - "Загорка", какво му трябва на мъжа - нова кола, мила жена и една добра бира", тогава рекламата би се опряла на обективните различия между двата пола с елемент на хумор", пише в решението. Съдия Цанова обяснява, че Василка Георгиева е страдала от стрес и нарушено достойнство. По време на процеса Герогиева каза, че първото излъчване на рекламата по БНТ я е потресло, а по-късно дори помислила, че получава инфаркт.

Съдията Мария Георгиева обаче отказва да пръсъди обезщетение на Яна Хашъмова и я осъди да плати по 500 лв. на "Загорка" и БНТ за разноските им по делото. В жалбата си Хашъмова твърди, че след рекламата, се е почувствала неравнопоставена и изгубила възможността си за работа. В решението си по случая съдията Георгиева казва, че "в рекламното послание човешките стремежи са сведени до елементарни нужди, сред които не присъстват духовни такива. В този смисъл огорчение би могъл да изпита всеки, който отхвърля рамките на консуматорския ценностен тип". Това обаче не е престъпление, освен това Хашъмова не е била длъжна да гледа клипа, обяснява по-надолу съдията.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK