В София, Силистра и Айтос отбелязват Международния ден на ромите

По повод Международния ден на ромите - 8 април, сутринта в храма "Света Неделя" се отслужва панихида в памет на ромите, загинали в нацистките лагери и през Втората световна война. Пред паметника на Незнайния войн ще бъдат положени венци след шествие, което ще започне в 12 часа от Националния дворец

на културата, съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

Министерството е съорганизатор на честването заедно с Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет и "Парламент Рома" със съдействието на район "Красна поляна" и неправителствени ромски организации.


"Междуетническият диалог в България и мястото на ромите в него" е темата на кръглата маса следобед в зала "Десислава" на хотел "България". В дискусията ще участват лидери на ромски съюзи и неправителствени организации и представители на всички етнически общности в България. Ще бъде показан документалният филм "Ромски свят" на Кремена Будинова, както и най-силните моменти от едноименното й предаване по телевизия "Седем дни".

По случай празника ще има и спортни състезания - сутринта на стадион "Септември". Вечерта е концертът-надсвирване и надпяване на ромски изпълнители и оркестри в 75-то училище в квартал "Факултета".

С детско шествие в памет на ромите-жертви на войните и на дискриминация в Силистра започва Национален ромски събор по случай Международния ден на ромите. Шествието ще премине през централната част на Силистра и ще завърши на брега на Дунав, откъдето децата ще хвърлят цветя в реката за помен. Според предварителната информация съборът ще бъде осветен от протосингела на Доростолската митрополия отец Добри Чаков.

Очаква се да присъствуват народни представители от Силистренско, областни и общински ръководители от района, представители на политическите сили, ръководители на ромските обществени съвети от Варна, Русе, Шумен, Велико Търново и Добрич.

Проявата се организира от тукашната фондация "Бедни братя". Съборът ще се проведе в населения предимно с роми силистренски квартал "Дръстър". Финансова и организационна помощ за подготовката и осъществяването на проявата оказват областната администрация и фирми от Силистренско.

По данни от последното преброяване на населението етническите малцинства са близо 40 на сто от жителите на Крайдунавска Добруджа. Ромите са над 4 на сто от населението - третата по големина етническа група в района. Ромски език като майчин са посочили около 2.6 на сто от жителите на Силистренска област.

Ромският квартал "Странджа" в Айтос е център на тържествата по случай деня на ромите, съобщи Катя Костадинова, пресаташе на община Айтос. Любители на конните надбягвания от Нова Загора, Камено, Айтос, Средец, Манолич, Люляково и Кликач пристигнаха в квартала с 14 коня, за да участват в организираната кушия, уточниха от пресцентъра. Състезанието се организира от специален ромски комитет, а наградният фонд е осигурен от община Айтос. След кушията в

квартала се предвиждат турнири по футбол, шах и бридж, съобщиха организаторите.

Празникът ще завърши с концерт в залата на айтоското читалище, а пред публиката ще пеят и танцуват ромски състави и изпълнители, както и ученици от ромското ОУ "Атанас Манчев", добави Катя Костадинова.

Международният ден на ромите - 8 април, се чества от 1971 година по решение на Първия световен конгрес на ромите, състоял се в Лондон. В България се отбелязва от 1990 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK