Шефът на полицията ще разрешава частната охрана

Директорът на Националната полиция ще издава разрешенията за извършване на частна охранителна дейност на територията на страната или на повече от една област. Лицензите за работа в отделните региони пък ще се предоставят от шефовете на РДВР. Това гласи приетият в четвъртък от парламента на първо четене законопроект за частната охранителна дейност. Текстовете бяха подкрепени от 92-ма депутати, четирима се въздържаха.

Според предложенията всички частни охранители ще бъдат вписвани в Единен автоматизиран регистър за издадените разрешения и извършените регистрации на дейностите по самоохрана, охраняваните обекти и използваните средства. Проектът дава дефиниция на частната охранителна дейност, която според текстовете включва защита на обекти, охрана на мероприятия и лица и на техни законни права и интереси от противоправни посегателства и ще се извършва въз основа на писмен договор. Законопроектът предвижда още към полицията да се създаде Съвет за сътрудничество по въпросите на частната охрана.

"В проекта има пропуски, но те биха могли да се изчистят преди обсъждането му на второ четене", заяви депутатът от НДСВ Наско Рафайлов. По негови данни в охранителната дейност са заети 130 хиляди души, а регистрираните фирми са 1332. Според законопроекта те трябва да се регистрират по Търговския закон.


----------

Заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Владимир Дончев в четвъртък изненадващо оттегли предложенията си за промени в Закона за контрол върху взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, част от които вече бяха приети на първо четене от народните представители. Дончев искаше да отпадне психопрегледът за търговци на оръжие и ловджии, а задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за причинени имуществени и неимуществени вреди да стане доброволна за служителите в компаниите, които се занимават с охранителна дейност, и за хората, които имат оръжие за самоотбрана.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK