Политиците си прехвърляха вината за БТА

Парламентът освободи единодушно в четвъртък генералния директор на БТА Стоян Чешмеджиев и избра на негово място Максим Минчев. Кандидатурата на пресдиректора на Атлантическия клуб бе подкрепена от НДСВ и ДПС и получи 105 гласа "за", 50 "против" и 40 "въздържали се". ОДС предложи свой кандидат - бившия главен секретар на агенцията Яна Кожухарова, работила с тримата директори преди Чешмеджиев. БСП и НИЕ издигнаха Милен Вълков, бивш шеф на БТА от времето на Жан Виденов.

Започнал като дискусия за качествата, които трябва да притежава директорът на БТА, продължилият три часа дебат се превърна в спор коя партия има по-голяма вина за проблемите в медията. ОДС настоя управляващите да се извинят на журналистите заради наложеното от ДПС скандално назначение на Стоян Чешмеджиев, а уволнените от него стачкували журналисти да бъдат незабавно върнати на работа. Сините препоръчаха на бъдещия шеф да включи в екипа си Кожухарова, която имала най-професионална концепция за развитието на медията. Мнозинство носи отговорност за грешките си, декларира зам.-председателят на ДПС Емел Етем. Тя се обяви обаче против възстановяването на работа на дисциплинарно уволнените от Чешмеджиев, защото те не били "свещени крави", а подчинени на Кодекса на труда. Етем определи смяната на избрания от СДС ексдиректор на БТА Панайот Денев с Чешмеджиев като огромно постижение, защото имало факти, които доказали, че Денев не е изпълнявал задълженията си като висш държавен чиновник. Според нея ще има нови протести, тъй като СДС не харесвало и Максим Минчев.

Веднага след гласуването Минчев заяви, че ще търси диалог в работата си и ще направи всичко възможно уволнените журналисти да се върнат скоро на работа. Той добави, че в екипа му ще влязат хора от агенцията, и обясни, че ще започне работата си в БТА с ревизия, оценка на финансовото и икономическото състояние, на списъчния състав и на структурата на медията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK