Летище София затваря гишета за пътници заради нови рентгени

Половината гишета за чекиране на пътниците на летище София са затворени заради монтирането на два нови рентгена за проверка на багажите, съобщиха от дружеството. Това означава, че пътниците ще бъдат обработвани по-бавно до Великден, когато уредите ще заработят.

Новите рентгени ще представят с цветно избражение различните вещества във вещите на пътниците. Те ще дават звуков и светлинен сигнал, ако открият опасни субстанции или пластични експлозиви. Рентгенът може да прави триизмерен образ на багажите и да запомня 3 хиляди предмета. Монтирането им е свързано с новите изисквания за безопасност на аерогарите и полетите, въведени след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ.

През есента на миналата година летището проведе процедура за обществена поръчка за двата уреда, която беше спечелена от британската компания "Рапискан". Цената на двата рентгена е 240 хил. лв. В процедурата участваха общо четири компании, от които една отпадна заради пропуски в документацията, обясниха от летище София. Останалите дружества, които искаха да доставят уредите, бяха българската компания "Данлекс", която достави рентген за проверка на товари за Агенция "Митници" и беше изпълнител на проточилия се почти три години ремонт на правителствения ВИП. Другият кандидат беше италианската компания "Жирардони". Намеренията на въздухоплавателната администрация са нови рентгени да бъдат монтирани и на аерогарите във Варна и Бургас. Летище София е купило и нова линейка за бърза медицинска помощ за 150 хил. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK