Два паметника се борят за списъка на ЮНЕСКО

Старият Пловдив и районът около с. Свещари ще бъдат предложени за включване в списъка на ЮНЕСКО с паметници, които са част от световното културно наследство, съобщиха от външно министерство. Двете кандидатури ще бъдат предложени на 28 април, когато ще се проведе сесията за заявяване на нови паметници, които да попълнят списъка на световната организация.

За последните 18 години това са първите две заявки, които България прави. Последният наш паметник, поставен под закрила на организацията, е тракийската гробница в с. Свещари, който е одобрен през 1985 г. Въпреки че кандидатурата на Стария град в Пловдив все още не е одобрена, вече са отпуснати над 1 млн. долара за реставрационни работи. Началото на проекта ще бъде обявено от генералния секретар на ЮНЕСКО Коичиро Мацура в края на август. Той ще посети Пловдив, за да се запознае лично с кандидатурата. От фондове на ЮНЕСКО се очакват между 12 и 15 хил. долара за организирането на международна конференция, посветена на тракийското наследство, която да привлече вниманието към откритията в района на с. Свещари. Форумът ще окаже и подкрепа на кандидатурата на целия комплекс да влезе в списъка на организацията.

Процесът по одобряване на предложенията отнема няколко месеца. Документите се изпращат от страната заявител до Центъра за световно наследство, който ги проверява. Центърът назначава експертна група от 7 души от Международния съвет по паметниците на културата и Световния съвет по реставрация, които на място проучват паметника. Те изготвят доклад с предложения и на редовна сесия се одобрява или отхвърля приемането на предложението.


Надяваме се двете кандидатури да издържат инспекцията за уникалност и да преминат под закрила на организацията, казаха от Института по археология. Изискването паметниците да бъдат уникални в повечето случаи се оказва непреодолимо за старините у нас. Те трябва да са интересни не само за страната, но и да нямат аналог в цялото Средиземноморие или в света, обясняват специалистите. Поради това последните открития на археолозите в Старосел не биха могли да влязат в защитения списък. Друг важен критерий е съхранението на паметника в автентичен вид, което също проваля в повечето случаи старините. Това е причината комплексът Царевец във Велико Търново да не може да стане част от списъка на ЮНЕСКО. Царевец отдавна не е автентичен, казват със съжаление специалистите от Института за паметниците на културата. Модерното му възстановяване го направи много въздействащ, но го унищожи като археологическа находка, смятат те.

Строежът на нови къщи в стария град на Несебър е бил причината в средата на 90-те години Центърът за световно наследство да поиска изваждането му от защитения списък. Тогава спряхме процедурата, но исканията могат всеки момент да се подновят, ако не се спрат строежите, казаха от външно министерство.

Според експертите влизането на паметници в списъка на ЮНЕСКО е ценно с престижа, който получава старината. Това води до по-лесното привличане на пари за поддържка и повече туристи. В рамките на ЮНЕСКО всяка държава има квота от средства, които може да получава всяка година под формата на финансиране на проекти по възстановяването или проучването на старините от списъка. България може да получи 25 млн. долара, ако кандидатите спечелят. По данни на световната организация от 1980 г. до 1997 г. страната е получила около 339 хил. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK