Бумеранг към МВР и прокуратурата

Описанието на една снимка с двама министри, депутат, царски съветник и взривеният миналия петък бизнесмен Иван Тодоров- Доктора, която беше разказана, но не и публикувана в пресата, предизвика такъв политически вихър, че отклони общественото внимание от целта на доклада на МВР - да се вземат адекватни мерки срещу престъпността. Ако някой в МВР е търсил предизвикването на обществен скандал, то той успя. Употребата на злепоставящи подробности по този начин обаче винаги е нож с две остриета.

Ударът се отби и обещава да се върне като бумеранг към вътрешното министерство.

Вече се чуха гласове от НДСВ, че това е компроматна война срещу мнозинството. Само че неудобното в случая е, че управляващите не могат да се оправдаят, както обикновено, с опозицията. Защото война наистина има, но от двете страни на конфликта стоят интереси на различни фигури и групи от управлението на Симеон Сакскобургготски. Според различни източници, компрометиращите снимки, които безспорно говорят за моралния фалит на публичните фигури, осветени с тях, са извадени извън контекста на доклада на МВР. Просто с огласяването им ударът е насочен към политически лица от "Новото време", които имат значителни икономически позиции и отделно от това в даден момент биха застрашили парламентарното мнозинство. Същото важи и за двамата министри, които неформално поддържат и гравитират около дискусионния клуб. Някои дори смятат, че ударът на МВР цели да изпревари зреещия разпад на парламентарната група на НДСВ. Освен "Новото време" със снимковия подход индиректно се засяга и влиянието на главния прокурор върху определен кръг депутати от НДСВ. Като например Емил Кошлуков, който често е засичан да посещава кабината на Никола Филчев, а и многократно е поддържал негови действия, дори веднъж обяви че "единственият, който работи в държавата е главният прокурор." МВР обаче със сигурност може да "освети" нелицеприятни контакти и на още членове на "Новото време" освен Севлиевски с други видни "бизнесмени" -контрабандисти и очевидно някои депутати от този кръг имат сериозно основание да се чувстват несигурни и да се чувстват заплашени. Това обяснява и задружният им отпор в медийните изяви, насочен срещу МВР и предимно срещу главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов.


Премиерът и кръгът "Кенсингтън"

Още в деня на скандала от Министерския съвет стана ясно, че няма да последва някаква санкция срещу министрите Велчев и Петров. Министър-председателят няма да търси отговорност за присъствието им на фаталната яхта. Той поискал само да чуе евентуалните предположения за случилото се. Фотосеансът от Монако обаче поставя в изключително деликатна ситуация Симеон Сакскобургготски. Най-вече защото на снимките с взривения Тодоров присъства съветникът му Спас Русев. Това е човекът, за когото се твърди, че е ключовият фактор за влизането на юпитата във властта. От 1992 година е в Лондон, след като в България срещу него започна разследване на злоупотреби в Агенцията за чуждестранна помощ, където беше заместник на Петко Симеонов. Той има преки контакти и много близки връзки със сина на Симеон принц Кирил, с когото е близък и министър Велчев. Лондонският съветник на царя отрича да е лобирал за гръцката телекомуникационна компания ОТЕ, но призна, че е водил нейни представители при министър Пламен Петров. Спас Русев ръководи българското представителство на концерна "Моторола", което изгражда мрежата на втория GSM оператор в България "ГлоБул", собственик на който е ОТЕ. Пред "24 часа" Русев обясни, че той е бил домакин на приятелското събиране на яхтата в Монако. Съветникът на премиера обаче не споменава нищо за присъствието на Иван Тодоров-Доктора там. Доктора е смятан от МВР за един от мозъците на схемите за изпирането на милионите от контрабандата. Очевидно присъствието на Тодоров в компанията в Монако на такива ключови фигури като министрите на финансите и транспорта, които в различна степен имат отношение към легалния и нелегалния внос в страната, не се е изчерпвало единствено с любителския интерес към "Формула 1".

По някаква иронията на съдбата (ако не закономерно) дружината от Монако може да се похвали и с близи адреси в скъпия Лондонския квартал "Кенсингтън". Това важи за Спас Русев, братът на Милен Велчев Георги, чийто съсед е и Иван Тодоров-Доктора. Той пък от своя страна ориентира посочененият в доклада на МВР за един от основните координатори в схемите на контрабанда Константин Димитров-Самоковеца към Острова. Според близки до семейството на Самоковеца миналото лято той е купил апартамент в Лондон, също в "Кенсингтън".

Съставът на тази разнородна група от "Кенсингтън" обаче поставя в твърде деликатна ситуация премиера Кобургготски. Той не би предприел някакви решителни действия, които очевидно биха нарушили взаимовръзките в тази власт зад кулисите и произтичащите от нея интереси. От друга страна, очевидно премиерът все по-трудно влиза в ролята на арбитър между различните групи и групички в собственото си управление и не може да спре и да избегне ударите под кръста, които клатят собствената му власт. Затова почти сигурно е, че той ще предприеме само някакви палиативни мерки, които на този етап да задоволят МВР, чакащо политическо решение за престъпността.

Отвличане на вниманието

В същото време с публичния скандал ръководството на МВР много успешно отклони общественото внимание от себе си и основно от неспособността да овладее и контролира криминогенната обстановка и процесите, протичащи в резултат на прегрупирането на високопоставените в йерархията на организирана престъпност лица. "Защо след като Доктора е престъпник МВР не го арестува", запита Мирослав Севлиевски. Нито Петканов, нито Борисов ще отговарят на този въпрос, а и на много други. От атентата срещу очевидно ползващия се с високи протекции и в самото вътрешно министерство Иван Тодоров-Доктора, ръководството на "Шести септември" много ловко избягна всички неудобни въпроси. Кой е правил гръб на този "бизнесмен" в самото МВР? От ръководството ли е и ако не, защо няма нито един уволнен служител, ако протекциите са били осигурявани на по-ниско ниво? Министър Петканов например не обясни как е разрешил жалбата на Доктора, който преди атентата се оплакал, че службите го преследвали и изобщо какъв е бил контактът му с него. Няма да е чудно, ако засегнатите поискат доказателства от МВР за обвиненията. Такива обаче едва ли ще бъдат представени и именно това може да доведе до дискредитирането на ръководството на МВР и един от неговите два центъра - този на министъра или другия на главния секретар.

Още повече като се има предвид, че нито на премиера, нито на президента, нито на главния прокурор Георги Петканов е предоставил обещаните от ген. Борисов данни от специални разузнавателни средства и снимки. Нещо повече, според достоверен източник на "Дневник" трите доклада се различават по обем и съдържание. Затова и президентът съобщи, че ще изиска допълнителна информация, а след "устното" запознаване от Петканов Филчев обяви, че ще изиска от МВР всички доказателства за прокурорите.

Топката отива и към Филчев

Случайно или не, с доклада на МВР Георги Петканов прати бумеранг и към главния прокурор. Осветляването пред премиер и президент на някои общоизвестни връзки на прокурори с контрабандните среди стеснява значително периметъра на реакция от страна на Филчев. Държавният обвинител сега има един-единствен ход - да отстрани визираните прокурори. Точно това се опита да направи, но неочаквано срещна отпор. Отказът на апелативния прокурор на София Иван Петров и началникът на Софийската военно-окръжна прокуратура Трендафил Трайков да му се подчинят може да доведат до значителни сътресения в двора на Филчев. До 1996 година Иван Петров беше окръжен прокурор на Благоевград и изключително приближен на бившия главен прокурор Иван Татарчев. Като председател на първото професионално обединение на обвинителите - Асоциацията на прокурорите, той продължи да обслужва интересите и на Никола Филчев и досега винаги го е подкрепял. Петров трябва да обяснява връзките си с Косьо Самоковеца. Апелативният прокурор на София отрече да е разговарял с него за контрабанда, но призна, че се е запознал със Самоковеца, когато последният бил портиер на хотел "Рила", без да уточни дали познава още такива бивши портиери. Като окръжен прокурор на Благоевград Петров прекрати делото срещу собственика на "Нове холдинг" Васил Божков за стрелбата срещу петричкия бизнесмен Живко Томов през 1995 година. Той беше един от малцината магистрати, които присъстваха на поклонението на президента на "MG корпорация" Илия Павлов в църквата "Света Неделя" и заяви, че покойникът е бил добър човек.

Военният прокурор Трайков се смята също за един от близките до Филчев. Самият главен прокурор го издигна на днешния му пост, след като Трайков беше прокурор по толкова личното дело за държавен обвинител № 1 "Филчевгейт". При всички случаи, ако двамата прокурори, а замесените не се изчерпват само с тях, решат да си отворят устата, това няма да бъде в интерес на главния прокурор. Ако срещу него се създаде вътрешна опозиция, без съмнение главните виновници за това ще бъде бъдат потърсени в МВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK