Окръжните съдилища могат да предоставят информация за осиновяване

След първото четене на промените в Семейния кодекс беше предвидена възможност осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен да могат да поискат от Окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им предостави информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това. Окръжният съд се произнася дали да допусне разкриване на такава информация. Това каза в петък на кръгла маса "Българските деца и осиновяването - факти" директорът на "Българско гражданство и осиновяване" в Министерството на правосъдието Фани Виденова. Между първо и второ четене в Народното събрание консултативният съвет по законодателство направи препоръки към промените в Семейния кодекс и сега се нанасят промени.

По думите на Виденова предвижда се регистрите на децата, които могат да бъдат осиновени, да бъдат водени от Регионалните дирекции за социално подпомагане. Регистрите ще съдържат информация за личните данни на детето, здравословното му състояние, специални нужди, ако има такива, наличието или

липсата на съгласие за пълно осиновяване, личните данни на родителите му, данни за контактите на детето със семейството му, със специализираните институции, които са полагали грижи за него и причините, поради които детето е настанено в институция, каза Виденова.


Редът за воденето и съхраняването на тези регистри ще се определя с наредба на министъра на правосъдието и на министъра на труда и социалната политика. Включването на детето в регистъра ще става по искане на дирекциите за социално подпомагане, по искане на прокурора, а за децата с предварително дадено съгласие за осиновяване, ръководителите на специализираните институции ще се задължават в тридневен срок да уведомят районна дирекция, каза Фани Виденова.

Хората, които искат напълно да осиновят дете, също ще бъдат включени в регистри. Към Регионалните дирекции ще се създадат съвети по осиновяване, които ще определят най-подходящия за детето осиновител. Според Виденова осиновяването на деца с цел донорство е мит. Няма нито едно дете, осиновено законово от гражданин на друга държава, което да на се намира в съответната страна, в съответното семейство и да на се контролира от съответните власти, отбеляза тя. Има няколко неуспешни осиновявания, но това са деца, преместени от специализирана институция в България в специализирана институция в друга страна.

По думите на Фани Виденова международните осиновявания у нас не са повече от българските. Българите обаче предпочитат да осиновяват деца без здравословни проблеми, отбеляза тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK