Собственикът на "Матрицата" подозира НСБОП в рекет

Собственикът на веригата интернет клубове "Матрицата" обвини във вторник властите в полицейски произвол, а НСБОП - че превръща в "поръчкова организация" обслужване частните интереси на "Майкрософт" и сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), в което компанията членува. Според Антоан Милков някой трябва да поеме политическа отговорност за участието на отряд на НСБОП в изземването на стотици компютри от клубовете му в средата на миналия месец. Милков твърди, че това е нарушение на Закона за МВР, защото фирмата му не е свързана с организираната престъпност.

В открито писмо до държавния глава, премиера, председателя на Народното събрание и ръководителите на парламентарните групи Милков пита знае ли вътрешният министър Георги Петканов, че "отделът за нарушения на интелектуалната собственост на НСБОП де факто се използва за рекет, силов маркетинг и уреждане на търговски спорове между частни фирми". "Министър Петканов, ще публикувате ли официален ценоразпис на услугите, предлагани от НСБОП, или те не са за обикновените данъкоплатци? Само "Майкрософт България" и BSA ли могат да ползват услугите на НСБОП? Ако е така, нека те да им плащат и заплатите. Защо трябва гражданите да плащат издръжката на НСБОП, ако тя работи за частни интереси?", пита Милков в писмото. Според него акцията от 16 април е "най-голямото изземване на компютри в историята на континентална Европа" и "най-лишеното от законно основание изземване на компютри в историята на модерна България".

Служители на НСБОП, на данъчната администрация и експерти на BSA иззеха всичките над 760 машини от шестте клуба "Матрицата" в столицата. Седмица по-късно проверка засегна и друга софийска зала - "Дъ хаус", от която бяха изнесени около 50 компютъра. От BSA съобщиха, че проверките продължават. Обяснението за изземането на хардуера е новата лицензионна политика на "Майкрософт", според която операционната система Windows 98 не може да се използва за преотдаване под наем, в това число и в интернет клубовете. Това указание е записано в лицензионното споразумение към програмата, но до началото на тази година клубовете нямаха проблем с използването на Windows 98. "Преди няколко години от компанията ни заставиха за легализираме софтуера си и трябваше да закупим тази версия на програмата, как изведнъж тя се оказва нелегално използвана от нас?", чудят се от Асоциацията на компютърните зали в България, която беше създадена за защита интересите на бранша веднага след акцията в "Матрицата".


В писмото си Милков твърди, че компетентните органи не са искали от централата на "Майкрософт" да им бъде разяснено лицензионното споразумение, че то никога не е публикувано на български, а "за да послужи на НСБОП и прокуратурата е било "превратно тълкувано" на български от ... "експертите" на BSA". След това той сочи, че юридически представители на BSA обучават служители на НСБОП по проблемите на авторските права, а същите (BSA) подават сигналите за "установените" от тях "нарушения", техни "експерти" присъстват като вещи лица по време на задействани пак от тях проверки и не на последно място - участват с тях в пищни банкети вероятно за добре свършена работа".

Милков е отправил запитване и към български офис на "Майкрософт" защо собствениците на интернет клубовете не са били предупредени за новатка лицензионна политика на дружеството, според която единственият начин за легалната им работа е използването на последната версия на операционна система Windows XP. Според данни на BSA преди няколко месеца са разпратени около 500 предупредителни писма до собственици на клубове в страната. "Оказа се, че предимно клубове в провинцията са получили такива писма", обясниха от Асоциацията на компютърните клубове, според които в България има около 5 хил. подобни зали.

В началото на годината българският офис на "Майкрософт" с българската компания "Он тайм" създадоха продукт за управление на интернет клубовете, който е разработен на основата на Windows XP. Тя беше демонстрирана в един от клубовете на "Виртуален свят", собственост на Ваклин Стойновски. Според участници в бранша и публикация във вестник "Монитор" Стойновски и Теодор Милев, директор на "Майкрософт България", са съученици. В началото на миналата година Ваклин Стойновски застреля съдружника си Антон Йорданов. По-късно делото срещу него беше прекратено поради липса на доказателства.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK