Делът на български филми в кината не може да е под 5%

Най-малко 15 процента от общото годишно време в кината да бъде за български и европейски филми, като поне 5 процента да са за български филми, предвижда приетият на първо четене в петък от парламента законопроект за филмовата индустрия. Предлага се при нарушение санкцията да бъде от седем хиляди до 14 000 лева.

Правителството предлага Националният филмов център да се преобразува в изпълнителна агенция като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на културата. Предвижда се към изпълнителния директор на агенцията да се създадат консултативно-експертни органи - Национален съвет за

кино, Национална художествена комисия, Национална комисия за категоризаия на филми, Национална техническа комисия и финансова комисия.


Според проекта всяка година в държавния бюджет ще се предвижда субсидия за националната филмова индустрия, която да бъде най-малко сумата от средностатистическите бюджети от предходната година на пет игрални, десет пълнометражни документални филма и 120 минути анимация. За 2002 година тази сума е около 6 105 910 лева.

Държавата чрез агенцията ще подпомага производството, разпространието, показването и съхраняването на български филми, както и на копродукции с европейски страни и с държави, с които България има подписани спогодби в областта на филмовата индустрия. Депутатите гласуваха, че държавното подпомагане за създаване на филм не може да бъде по-малко от 30 процента от средностатистически бюджет за съответния вид филми, нито повече от 80 на сто от бюджета на предлагания проект.

Предвижда се на територията на България да се разпространяват и показват филми само след издаване на виза за разпространение, която се издава по писмено искане. За показване на филми без такава виза санкцията да е от 5000 до 15 000 лева, предлага вносителят. Националната комисия по категоризация на филми ще разглежда искането и ще определя категория на филма.

Според проекта категория "А" са филми, които подпомагат възпитанието на децата, утвърждават идеалите на хуманизма или популяризират националната и световната култура. За категория "В" са определени филми, които не противоречат на общоприетите морални норми в страната. Категория "С" ще бъдат лентите с отделни кадри с еротично съдържание, с насилие или с употреба на алкохол и наркотици. На прожекциите на тези филми няма да се допускат деца под 12 години, освен ако не са с пълнолетен придружител.

Филми категория "Д" според проекта са тези, които съдържат значителен брой кадри с еротично съдържание, с насилие и с употреба на алкохол и наркотици. На тези прожекции няма да се допускат лица под 16 години. Същата категория са и филмите, които са откровно еротични или демонстративно показват насилие. Те ше бъдат забранени за зрители под 18 години. Според проекта категория "Х" е филм, който проповядва насилие, верска или етническа нетърпимост, както и употреба на алкохол, стимуланти и наркотици. Тези ленти ще се прожектират само в определени часове, а на прожекциите няма да се допускат лица под 18 години.

Парламентът гласува срокът за предложения между първото и второто четене на законопроекта да бъде две седмици.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK