Юристи: Фалитите са уредени от садисти за мазохисти

Проблемите на бавните и несигурни производства по несъстоятелност, неактуалността на данните във фирмения регистър, липсата на защита на правата на кредиторите обсъдиха във вторник бизнесмени и юристи. Ден преди правната комисия в парламента да разгледа последните поправки в Търговския закон, представители на Българската международна стопанска асоциация (БИБА), Американската търговска камара и Търговско-промишлената палата се срещнаха със съдии, адвокати и юрисконсулти, за да си кажат всичко, което не могат в съдебните зали.

Идеята за събирането, организирано от фондация "Отворено общество", е на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и е следствие от срещите й с посланиците от ЕС, които често предавали оплаквания на чужди предприемачи срещу съдебната система и законите. Българският бизнес също е недоволен от тромавите съдебни процедури, от възможностите за корумпиране на магистрати и чиновници и от лошата организация за получаване на информация за компаниите и търговците. Другият голям проблем е, че решенията за обявяване в несъстоятелност на някои големи държавни предприятия се прехвърлят между съдебните инстанции като "горещ картоф" и кредиторите на практика губят възможност да получат парите си.

"Уредбата за несъстоятелността на дружествата е писана от садисти за мазохисти" - така откри дискусията за фалитите на компаниите заместник-председателят на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян. Тя е специалист по тези казуси и гледа дългогодишните дела за несъстоятелността на Варненската корабостроителница. Тя обясни, че един от големите проблеми на тази сложна юридическа материя е квалификацията на всички участници в процеса. "Недопустимо е в несъстоятелността да има самодейност", каза Аракелян и призова бизнесът да инвестира в по-добри адвокати и в обучението на синдиците. В този тип дела често се стига до абсурдни и неразрешими ситуации, заяви още съдията. Тя обясни, че Търговският закон не предвижда процедура как кредиторът да се откаже от вземането си, след като е бил вписан в списъка. "Оказа се, че човек, който има вземане от 500 хиляди лева от Варненската корабостроителница и е наясно, че никога няма да го получи, вече дължи на данъчните 100 хил. върху тях и няма какво да се направи, за да се откаже от парите", обясни Аракелян.


Юрисконсултът на "SG-Експресбанк" Даниела Христова заяви, че при всички поправки в Търговския закон се пренебрегва решаването на проблема със свързаните лица. "Редно ли е, когато мениджмънтът на компания, която е част от групировка, се е провалил, същата тази групировка да се нареди на първо място в списъка на кредиторите му. Така поощряваме не само лошото управление, но и недобросъвестност", заяви тя.

В началото дискусията започна с радикалното предложение на Кина Чутуркова от Върховния касационен съд фирмената регистрация да не се извършва от съдии, а от специализирана администрация. "Това производство не представлява никаква правна сложност и няма нищо страшно, ако не бъде извършвано от съдии", заяви Чутуркова. Тя лансира идеята да се въведат образци и формуляри за повечето документи, свързани с образуването на дружествата. Чутуркова беше подкрепена от президента на Американската търговска камара Валентин Георгиев, но представителите на БИБА отхвърлиха подобна промяна. "Считаме, че действащата система е добра и се нуждае само от усъвършенстване", заяви адвокатът от БИБА Явор Мануилов. Той обясни, че за членовете на асоциацията основен проблем е, че съществуват много регистри, в които се вписват компаниите - търговски, БУЛСТАТ, данъчен, за ДДС. "Така се затруднява правилното и лесно оформяне на данъчните фактури и решението, което предлагаме, е след съдебната регистрация на търговеца останалите да се извършват служебно и просто да бъдат условие той да започне дейността си", каза Мануилов. Той се оплака, че често служителите в съда отказват на търговците достъп до конкретно фирмено дело. Заместник-председателят на Софийския окръжен съд Ради Йорданов пък обяви, че с помощта на опитни юристи непочтени акционери "извършват кражби на предприятия". "Съществуват поне пет "елегантни" начина да се отмъкне нечия фирма, а напоследък зачестяват и превратите и контрапревратите в приватизираните дружества", каза Йорданов.

Идеята регистрацията на дружествата да не се извършва от съда и да става по електронен път беше подкрепена от зам.-министъра на правосъдието Севдалин Божиков, който обяви, че скоро ще започне работа по нов закон за водене на регистъра, но не пожела да съобщи подробности. Много от юристите казаха, че се притесняват колко ще струва прехвърлянето на документацията на електронен носител. Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията обяви, че това не е проблем, защото средствата могат да бъдат осигурени от предприсъединителните фондове на Европейския съюз. "Освен това регистрите в повечето страни са "печеливши", обясни тя. Председателят на Софийския градски съд (който поддържа най-много фирмени дела) Емил Марков обяви, че е по-консервативно настроен, но призна, че вече се е консултирал с експерти по информационно обслужване дали архивът на СГС може да бъде прехвърлен на електронен носител. "Според тях при работа на три смени ще приключат за шест месеца", каза Марков. Председателят на Варненския окръжен съд Душана Здравкова демонстрира на бизнеса и на колегите сайта на съда, от който чрез интернет или мобилен телефон са достъпни всички данни за фирмените дела.

Премиерът Симеон Сакскобургготски откри дискусията и обяви, че разчита много на диалога между бизнеса, съдебната и изпълнителната власт. "Всички разбираме какво очакват предприемачите - сигурност, стабилност, почтеност и законност. Правителството е решено да осъществи реформата в правораздаването и очаква същата решимост и от бизнеса, и от магистратите", заяви Сакскобургготски. На срещата присъстваха министърът на правосъдието Антон Станков и много от посланиците на страните от Европейския съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK