Три служби ще следят фирмите за военни поръчки

Три отдела към министерствата на отбраната и на вътрешните работи и Националната разузнавателна служба (НРС) ще са органите, които ще проучват компаниите и ще им издават удостоверения за индустриална сигурност по Закона за класифицираната информация, реши правителството.

Служба "Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване" ще проучва физическите и юридическите лица, кандидатстващи за сключване на договор или работещи за нуждите на Министерството на отбраната и армията, както и във второстепенните разпоредители с бюджетни средства към министъра на отбраната. Служба "Военна информация" и НРС сами ще проверяват и издават удостоверения за сигурност за кандидатстващите за извършване на дейност за техните нужди.

Разходите за взимане на образци и проби от продуктите, когато те не съответстват на изискванията на пазара, ще са за сметка на търговците или производителите, предвижда Наредба за условията и реда за извършване на надзор на пазара, приета от кабинета. Продуктът ще бъде унищожаван, ако несъответствията не могат да бъдат отстранени. Търговците или производителите са длъжни до 15 дни след получаването на заповедта да уведомят контролния орган за мястото, датата и часа, в който ще започне унищожаването. Инспекторите ще проверяват дали продуктите имат маркировка за съответствие, етикет с името и адреса на фирмата, която ги е пуснала на пазара.

Масовите везни "Беранже" ще трябва да имат специален метрологичен знак, предвижда друга наредба. Той ще удостоверява, че са проверени и отговарят на изискванията за измервателните уреди.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK