Политици и експерти са раздвоени за създаването на данъчна полиция

Нужен е политически консенсус на политическите сили, за да се осъществи създаването на Службата за фискални разследвания, по-популярна като данъчна полиция. Ако липсва този консенсус, тя няма да се създаде. Така коментира Красимир Ангарски идеята на Министерството на финансите /МФ/ да се създаде данъчна полиция. Ангарски е главен изпълнителен директор на Банка ДСК, бивш секретар на президента Петър Стоянов по икономическите въпроси и бивш министър на икономическата политика в служебното правителство на Стефан Софиянски.

Красимир Ангарски припомни, че идеята е от 1990 г. "Аз не можах да я въведа, никой след мене не можа и се съмнявам дали някой въобще ще го направи", каза Ангарски. По думите му причината за това е, че пречат многото интереси, както и сивата икономика, която няма да допусне създаването на данъчна полиция.

Той заяви, че е твърдо за тази идея, но преди Службата за фискални разследвания трябва да бъде изградена и единната информационна система.


Икономистите не са единодушни за създаването на данъчната полиция.

Бившият финансов министър Муравей Радев определи създаването на данъчна полиция като нереално. Той припомни, че по време на управлението на ОДС също е имало такава идея, но тя е била заменена с Бюрото за финансово разузнаване /БФР/.

"То се роди като изход от спора, който неминуемо щеше да възникне между МВР и МФ при наличието на една нова институция в България", каза Муравей Радев.

Според икономиста Венцеслав Димитров идеята ще доведе до създаване на нова бюрокрация. Ако данъчните служители си вършеха работата, както и другите органи, които се борят със стопанската престъпност, нямаше да има нужда от други институции, посочи той. "Това винаги са разходи за държавата, а не приходи, а ако след създаването на данъчната полиция се увеличат приходите, това ще покаже, че досегашната администрация работи неефективно", каза той.

Бившият финансов министър Стоян Александров заяви, че неговото мнение винаги е било, че трябва да се създаде такава институция. "Навремето направих опит, но не успях, защото не успяхме да се разберем с полицията. Те искаха да бъде към тях, а мястото й не е към тях", каза Александров.

"Подкрепям идеята. Ако успее финансовият министър Милен Велчев да се пребори и тя бъде създадена към МФ, това ще е много по-доброто решение", посочи Стоян Александров.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK