Започна традиционният поход “По пътя на Ботевата чета”

517 туристи в 19 групи потеглиха тази сутрин в 6,30 часа от Козлодуйски бряг по 120-километровия маршрут до връх "Околчица" в колоните на 57-я национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета".

Във вторник те изслушаха екскурзоводска беседа на националния параход-музей "Радецки", който извърши няколко плавания по река Дунав. Круизите на парахода с обновена музейна експозиция, ще продължат до 2 юни.

Туристите участваха и в тържествения-митинг заря пред паметника на Христо Ботев на Козлодуйски бряг и положиха венец.


Най-големи са групите от Враца - 150 ученика, Търговище, Крумовград и Бобов дол. За пръв път по Ботевия път ще минат туристи от Разлог, Сандански и Кнежа.

В колоните е най-възрастният участник - 76-годишният Венелин Юнов от Враца. Той за 27 път ще измине 120 -километровия маршрут до Врачанския балкан.

Походът се осъществява с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОН, Ботевски комитет при община Враца, туристическо дружество "Веслец", мемориален комплекс "Ботев път", уточни главният ръководител на похода Георги Петков.

В сряда до обед туристите се изслушали екскурзоводски беседи на Матеев геран и Поповото ханче край с. Бутан, където четата е отседнала за почивка и към нея са се присъединили и други четници. Походниците ще останат на бивак в село Софрониево, където ще участват в тържествена Ботева вечер.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK