Асоциации ще договарят по-евтино парно

Абонатите на топлофикационните дружества ще могат да учредяват асоциации и да договарят по-ниски цени на парното от продажните. Това предвижда новият закон за енергетиката, които беше внесен за обсъждане в парламента. Новите сдружения ще могат да работят още от настоящия отоплителен сезон.

"Топлофикация" - София, ще изпраща листовки на абонатите си, в които ще ги прикани да започнат да заплащат парното на равни вноски през цялата година, съобщиха от ръководството на дружеството. Декларации за този начин на плащане ще се събират до началото на август. Причината "Топлофикация" да пристъпи към тази кампания е свързана с натрупаните задължения от 70 млн. лв. на битовите абонати на дружеството. И от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство призоваха гражданите да преминат към плащане на парното на равни месечни вноски. За София заявления за плащане на 12 вноски се приемат до 1 август. През тази зима само 570 от 350 хил. столични абонати са използвали системата на "равни вноски".

Изравнителните сметки за парно, от които ще стане ясно дали потребителите имат да внасят, или да получават пари от "Топлофикация", ще са готови през август, съобщиха вчера представители на фирмите за топлинно счетоводство. Над 93 на сто от столичаните са обхванати от системата за топлинно счетоводство. Масовото въвеждане през миналата година на този начин за определяне на сметките за парно е довел до намаляване на консумацията на топлоенергия между 10 и 15 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK