Нов фонд ще гарантира заеми за дребния бизнес

До края на тази година ще заработи фонд за малки и средни предприятия, който ще поема до 50% от гаранциите по дългосрочни инвестиционни проекти. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) Ангел Деспотов. Проектът на агенцията беше представен пред представители на Световната банка, делегацията на Европейската комисия, Американската агенция за международно развитие, "Райфайзенбанк", "Росексимбанк", "Прокредитбанк" и "Насърчителна банка".

През септември ще бъде готов бизнес планът, в който ще се посочи капиталът на фонда. Учредители могат да бъдат държавата, банкови институции, бизнес сдружения, международни донори. Предвижда се първоначално фондът да гарантира до 50% от проектите, а впоследствие да стигне до 80 на сто.

Компаниите ще кандидатстват за заем пред банките, както и досега. Ако проектът е добър, но не достига обезпечение, банката ще се обръща към фонда за гаранция. Според идеята ще се гарантират проекти на стойност между 20 хиляди и 500 хиляди лева. Предвижда се върху размера на гаранцията потребителите да плащат такса, която според европейската практика е между 1 и 4%. Държавата може да поеме част от таксите и разходите за оперативното управление на фонда. Парите ще се вложат по сметка в Насърчителна банка и ще се управляват от нея. На търговските банки няма да се поставят лимити за общата сума на гаранциите към всяка от тях.


Според изчисленията на АМСП фондът ще може да издава гаранции за суми, които надхвърлят четири пъти капитала му. Деспотов се позова на статистиката на БНБ, според която процентът на лошите кредити в банковата система е 2-3 на сто, а за малките и средните предприятия - още по-малък.

Целта на проекта е да предостави на банките възможност да кредитират и прохождащ бизнес. Предвижда се приоритетно да се гарантират проекти за производство, високи технологии, износ, туризъм, лечебни заведения, транспорт, екология. Няма да се гарантира търговия с недвижими имоти, с ценни книжа и финансиране на приватизационни сделки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK