Прокурорски пропуски провалят делото "Индиго"

Софийският градски съд отложи в четвъртък делото за трагедията в дискотека "Индиго", след като адвокатите на шестимата обвиняеми внесоха иск за прекратяване на съдебното производство заради пропуски в обвинителния акт.

За смъртта на седемте деца са обвиняеми бившият председател на Комитета за младежта и спорта Цвятко Барчовски, главният архитект на София Стоян Янев, собствениците на младежка кооперация "Ялта" Красимир Илиев и Ангел Николов, както и бодигардовете Анри Силаги и Георги Василев. Според адвокатите им Ина Лулчева и Георги Гатев обвинението не е спазило нито една от препоръките на Върховния касационен съд (ВКС). През април той даде задължителни указания на Софийската апелативна прокуратура как да промени акта, като го прецизира и се позове на правни понятия, а не на житейска логика. Делото се забави половин година заради пропуски в досъдебното производство.

Съдът разреши в четвъртък на прокурора да се произнесе по искането на защитата на следващото заседание, като обясни защо не са спазени указанията на ВКС. Тогава ще бъдат призовани повторно две от 12-те пострадали деца, които единствени не се явиха. Ако техни представители не дойдат в съда на 16 юли, те ще загубят възможността за предявяване на иск за обезщетение.

Нито едно от ранените при трагедията в дискотека "Индиго" деца вчера не предяви граждански иск, нито поиска да бъде конституирано като частен обвинител. Семействата на загиналите на 21 декември 2001 година деца претендират за 700 хиляди лева солидарно от шестимата подсъдими.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK