Президентът Първанов уважи асамблея "Знаме на мира"

Близо пет хиляди деца са поканени да участват в асамблея "Знаме на мира", която беше открита в събота преди обед на комплекса "Камбаните" край София. Сред малките участници са представители на България, Русия, Либия и други страни.

Президентът Георги Първанов присъства лично на откриването на еднодневната асамблея, в която децата рисуват на асфалт творби под мотото "България за мир". На церемонията по откриването на събитието присъстваха: министърът на образованието и науката Владимир Атанасов, професор Любомир Иванов, председател на Атлантическия клуб в България, депутатът Евгения Живкова, председателят на Агенцията за закрила на детето Шерин Местан. На откриването присъстваха представители на различни дипломатически мисии в София, сред които и посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю.

Три нови камбани бяха подарени за изданието на асамблеята през тази година. Новите камбани са от Филипините, Бахрейн и Тайланд. С тях общият брой на камбаните в монумента достига 92. Стена с изписаните имена на първите седем деца, членове на новосъздадената академия "Бъдещето на България", беше открита от президента Първанов. Децата бяха наградени от държавния глава и посланик Пардю за постиженията им в областта на изкуството, науката и спорта.


Асамблея "Знаме на мира" се организира с подкрепата на Министерство на културата, Министерството на образованието и науката, Атлантическия клуб в България, УНИЦЕФ, "Пътна полиция"-КАТ, Национален учебен комплекс по култура, Синдиката на българските учители, Международна фондация "Свети свети Кирил и Методий" и частни фирми.

-------------

Едва ли само по себе си решението на Конституционния съд за гласуването с чужди депутатски карти в парламента ще има възпитателен ефект, коментира президентът Георги Първанов в отговор на журналистически въпрос. Трябва да има създаден механизъм, за да мине наистина това решение, да бъде реално реализирано в парламентарната практика, добави президентът. Това е конституционна постановка, съдът постанови и обоснова онова, което ние всички добре знаем, но сега вече, като имаме решението на Конституционния съд, всички намеци или открити призиви за делегирано гласуване, или други подобни форми, трябва категорично да бъдат отхвърлени, добави той. Когато има конкретни случаи, тогава ще ги коментирам, отговори Първанов на въпроса дали лично би сезирал Конституционния съд, ако има информация за гласуване с чужди карти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK