Световната банка одобри заема за агенцията по приходите

Световната банка одобри заем в размер на 31.9 млн. евро за реформата в приходната администрация на България. Общата стойност на проекта възлиза на 63 млн. долара, като 28.85 млн. долара от тях са осигурени от българското правителство. Заемът за реформата в приходната администрация е предназначен най-вече за изграждането на Националната агенция по приходите (НАП), чието създаване започна с пилотния проект по реформирането на данъчната администрация в Бургас.

Целта на проекта е системата на приходната администрация да стане по-прозрачна и ефективна, което пък ще доведе до спестяване на време и пари за данъкоплатците. От друга страна, очакваното повишаване на приходите след пълното изграждане на агенцията ще даде възможност на правителството да намали данъчната и осигурителната тежест. Проектът има за цел и да намали корупцията чрез прилагането на еднакви стандарти за данъкоплатците и създаване на ясни правила и процедури за спазване на задълженията при плащане на данъците. Според експертите на банката икономическата полза от прилагането на проекта ще надвиши 1 млрд. евро.

Част от средствата, които се предоставят по заема от Световната банка, ще бъдат използвани и за ремонта на недостроената кула на ИПК "Родина", която по всяка вероятност ще бъде предоставена за нуждите на НАП. Планира се там да бъдат преместени Териториалната данъчна дирекция - София, и Териториална данъчна дирекция "Големи данъкоплатци", които осигуряват 83% от данъчните приходи в хазната. В момента и двете поделения се намират в бившата сграда на Министерството на икономическото развитие на улица "Аксаков".

НАП ще ползва системата на администрацията от Главна данъчна дирекция, която до края на 2004 г. ще се влее в агенцията. Към нея ще премине и звеното от НОИ, което се занимава със събирането на здравните и социалните вноски. Новата агенция ще контролира събирането на приходите от данъци и задължителни осигуровки и ще създаде облекчен режим на внасяне на задълженията към хазната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK