Ученици от НГДЕК обират овациите в Падуа с театър на латински език

Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил Философ" успя да възобнови една стара своя традиция и възроди за нов живот своя театрален състав, известен под името Alter Ego (от латински - Другото Аз). Повод за това стана поканата от страна на културния институт "Тит Ливий" в град Падуа, Италия. Всяка година там се организира фестивал на античния театър, където се представят както самодейни групи, така и професионални театрални състави, предимно от Италия. Повечето участници са ученици от италиански класически лицеи.

През 2003 година фестивалът се проведе за 18-ти пореден път. Участваха трупи и от България, Хърватска, Румъния. Представнето на българските ученици беше повече от успешно. Те бяха единствените, които представиха пиеса в оригинал на латински език. Изборът падна върху Плавтовата комедия "Менехми".

Освен бурните аплодисменти на публиката артистите получиха и сърдечни поздрави лично от кметицата на град Падуа, както и от организаторите на фестивала в лицето на госпожа Салванио. Голям беше отзвукът и сред българската общност в Падуа. Разбира се не липсваха и покани за следващите издания на фестивала, както и от страна на италианските колеги от Флоренция и Милано. Пътуването беше осъществено с любезното посредничество на българската общност в град Падуа, по-специално на госпожа Веселина Николова, която работи в Област Падуа.


Пиесата е на един от най-известните римски комедиографи - Тит Макций Плавт. "Менехми" е типична комедия на интригата. Главните герои в пиесата са двама братя-близнаци, разделени като деца. Комизмът е в последователното срещане на всеки един от персонажите с единия от братята-близнаци. Изключително ярки са ролите на второстепенните персонажи, например на паразита, известен като "Пачаврата" и на роба Месенион. Сюжетът на "Менехми" е в основата на "Комедия от грешки" на великия Уилям Шекспир. Постановката може да бъде видяна отново във вторник, 10 юни, от 19.00 часа в Дома на културата "Средец" в София. Сред специално поканените на представлението личат имената на: ректора на Софийския университет професор Боян Биолчев, множество учени и хора на изкуството, приятели на Класическата гимназия - професор доктор Богдан Богданов, професор доктор Димитър Бояджиев, доцент Анна Николова и много други. Не са пропуснати и някои от по-известните личности, завършили гимназията: радиожурналистът Петър Волгин, младата депутатка от НДСВ Гадар Хачикян, Ивайло-"Нойзи" Цветков, режисьорът Явор Гърдев, актьорите Георги Къркеланов и Иван Радоев, сценаристите в "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов и Росен Петров.

Актьорите в спектакъла са ученици от осми, девети, десети и единадесети клас на Класическата гимназия в София. Тяхното представяне е повече от професионално. Невероятният успех на постановката се дължи преди всичко на огромния талант на младите актьори. Повечето от тях вече са избрали своята професия. А някои дори са наясно и къде ще продължат своето образование - в Театралната академия на София. След прекрасната игра на Георги Мандичев (11-ти клас, играе ролите на двамата братя-близнаци), Александър Артъков (десети клас, в ролята на "Пачаврата"), Георги Кънев (девети клас, превъплътил се като роба Месенион), както и на Калоян Андонов (осми клас, бащата) Класическата гимназия за пореден път има с какво да се гордее. Любопитното в случая е, че въпросната пиеса не се поставя в България за първи път. Играна е още веднъж в края на осемдесетте години, отново като постановка на Класическата гимназия. Тогава в главните роли се представят днешните актьори Георги Стайков, популярен от култовия филм "Вчера", и Татяна Петрова.

Невероятното изпълнение едва ли щеше да бъде възможно без блестящата режисура на господин Огнян Радев, заместник-директор и преподавател по старогръцки език и история на античната култура в Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил Философ". Той е преподавал античен театър в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" в София и освен "Менехми" поставя през 1993 година друга Плавтова комедия - "Войникът самохвалец", с ученици от десети и 11-ти клас на Класическата гимназия. В екипа, реализирал успешно комедията на Плавт десет години по-късно, като помощник-режисьори се изявяват двама бивши възпитаници, сега учители в гимназията - Каменка Рангелова и Петър Евтимов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK