СДС избра кандидат за кмет на Варна по спешност

Напрежението в структурите на СДС във Варна, предизвикано от официалното издигане на две кандидатури за кмет на града, накара в понеделник общинското ръководство на партията спешно да реши проблема. След бурно заседание в неделя вечерта, продължило до полунощ, на сутринта областният лидер на СДС Янко Станев обяви, че за предстоящите местни избори ще бъде подкрепена съдийката от Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян. Веднага след това другият издигнат кандидат - депутатът от ОДС професор Димитър Камбуров, се отказа от надпреварата за поста.

Ванухи Аракелян беше предложена от инициативен комитет в неделя часове преди заседанието на Общинския съвет на СДС - Варна. На представянето на кандидатурата й присъстваха депутатът от СДС Христо Кирчев, областният син лидер Янко Станев и шефът на създадена от СДС за изборите фондация "Демократична алтернатива - ДА" Стоян Николов. Ден по-рано друг инициативен комитет, в който беше зам.-председателят на общинската организация на партията д-р Ивайло Митковски, лансира за кмет Димитър Камбуров.

На последвалото нощно заседание на общинския съвет, на което са били обсъждани и гласувани двете имена, Аракелян е събрала 27 гласа от присъствалите 38 шефове на местни сини клубове и от ръководството на общинската организация. За кандидатурата на проф. Димитър Камбуров са гласували 8, а трима са се въздържали, съобщи пред "Дневник" Янко Станев. Неофициално името на съдийката е сочено и като кандидатура на Националния изпълнителен съвет на СДС.


При гласуването се видя, че за Аракелян са гласували и хора, които издигнаха кандидатурата на Димитър Камбуров. След обявяването на резултата той каза: "Не съжалявам, че инициативен комитет издигна кандидатурата ми за кмет. Това беше дълбоко обмислен акт, а не спонтанно решение или авантюра. Не можех да откажа на 100 човека, които искаха да се кандидатирам", коментира Камбуров.

Кандидатурата на Аракелян ще бъде представена на събрание на общинската организация, което ще се състои на 15 юни. Според правилата на СДС за определяне на кандидати за кметове и общински съветници обаче номинацията няма да бъде подложена за гласуване от организацията. Тогава единствено ще бъде гласувана листата за общински съветници, която също беше приета на заседанието на Общинският съвет на СДС - Варна. Неин водач ще е председателят на областното ръководство на СДС - Варна Янко Станев. На второ място сред кандидатите е бил класиран лидерът на общинското ръководство Стелиян Севастиянов. Той и още един от посочените - д-р Ивайло Митковски, обаче са си направили отводи от листата, изразявайки несъгласие с протичането на гласуването. В края на събранието председателят на общинското ръководство на сините във Варна Стелиян Севастиянов излезе с призив противоречията да бъдат оставени на заден план и всички да се обединят около кандидатурата на Аракелян.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK