НДСВ и ДПС предлагат седмичния дневен ред на парламента

Първа точка в седмичната програма на парламента да бъде проекторешение за разрешаване изпращането на контингент от Българската армия в Хърватия за участие в учението на НАТО по Партньорство за мир "КООПЕРАТИВ ИНГЕЙДЖМЪНТ 2003", предлага мнозинството.

В дневния ред на Народното събрание е и обсъждане на проекторешение за изпращане на български военен кораб с щатното му въоръжение извън територията на страната и за разрешаване пребиваването на чуждестранни военни кораби с щатното им въоръжение в морските пространства на България и във военноморска база Атия във връзка с третото активиране на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море.

Мнозинството предлага през тази седмица парламентът да обсъди на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, в Търговския закон, в Закона за съхранение и търговия със зърно, във Валутния закон, в Семейния кодекс, както и в Закона за държавната собственост. Първото четене на промените в Закона за общинските бюджети е също в проекта за дневен ред на мнозинството.


Парламентът разреши изпращането на български контингенти за участие в учения в Хърватия и в Черно море. В учението на НАТО по Партньорство за мир "КООПЕРАТИВ ИНГЕЙДЖМЪНТ 2003", което ще бъде от 8 до 25 септември 2003 година в Хърватия, ще участва контингент от Българската армия в състав един базов миночистач с щатното му въоръжение и екипаж 50 души, един военен транспорт с щатното му въоръжение и екипаж от 48 души и трима щабни офицери от Главния щаб на Военноморските сили. Учението цели да повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморски формирования от

страните-членки на НАТО, и страните партньори в многонационална операция по поддържане на мира и оказване на хуманитарна помощ в кризисен район, се посочва в мотивите на вносителя - Министерския съвет. Очаква се учението да допринесе за повишаване на практическия опит и умения на офицерите, сержантите и матросите от военноморските сили при използване на процедурите на НАТО за планиране, командване, контрол и комуникации, прилагани при провеждането на операция по поддържането на мира. В учението ще участват кораби и военнослужещи от военноморските сили на Гърция, Италия, Канада, Франция, България, Латвия, Румъния, Словения и Хърватия.

Парламентът разреши и изпращането на български военен кораб с щатното му въоръжение извън територията на страната и пребиваването на чуждестранни военни кораби с щатното им въоръжение в морските пространства на България и във военноморска база Атия във връзка с третото активиране на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море.Българският военен кораб фрегата "Смели" с щатното му въоръжение и екипаж от 120 души ще участва в учението извън територията на страната от 7 август до 3 септември 2003 година. В третото активиране на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще участва по един кораб от черноморските държави - България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна, като те ще имат учения и тренировки и ще посетят последователно военноморските бази: Атия /България/, Гьолджук /Турция/, Констанца /Румъния/, Севастопол /Украйна/, Новоросийск /Руска федерация/ и Поти /Грузия/.

Народното събрание ратифицира протокола към Договора между правителствата на България и Руската федерация за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, подписан на 2 март 2003 година в София.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK