Една четвърт от местата за лекари в Кърджалийско не са заети

На територията на Кърджалийска област 34 лекарски практики не са заети, съобщи изпълняващият длъжността директор на Районната здравноосигурителна каса Стоян Петков. Общо по здравната карта практиките са 126, т.е. всяка четвърта практика не функционира. Това са така наречените "неблагоприятни" практики, намиращи се в селските райони на областта, поясняват от РЗОК.

В община Крумовград незаетите практики са осем, в Ардино - четири, в Кърджали - три, в Джебел - две, в Момчилград - девет, в Кирково - шест и в Черноочене - две, сочи справката на РЗОК. Незаети градски практики в областта няма. В Кърджалийско населените места, които са отдалечени на повече от десет километра от лекарска практика, са 45, а 168 села се намират на повече от 15 километра от здравно заведение.

Започна третирането на тревни площи в Кърджали срещу кърлежи, съобщиха от общинската администрация. Предвидените за обработка площи са 60 000 квадратни метра. Обработването се извършва с препарата "Ектомин". Освен срещу кърлежи в районите на заблатените места край река Арда ще бъде обработвано и срещу комари. За тях се използва препарата "Айкън". И двата са безвредни за хора и топлокръвни животни.


Кампанията по унищожаването на вредните насекоми ще струва на общината 4 000 лева. Средно по 20 души търсят лекарска помощ в Кърджали всеки ден, пострадали от ухапване от кърлеж, съобщи хирургът от местната болница доктор Георги Янчев. Обикновено жертва на насекомите стават деца и селскостопански работници.

В болницата не е постъпвал болен от кримска треска или друга болест, пренасяна от кърлежи, редки са ухапванията от змии. През май и юни на лечение са приети двама пострадали от влечуги.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK