Македонският посланик награден за популяризиране на българската култура

Македонският посланик Любиша Георгиевски получи в сряда наградата на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура - грамота и плакет. Поводът е 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Министърът на културата Божидар Абрашев връчи отличието със закъснение, тъй като на празника беше с българската правителствена делегация в Рим.

Служебни ангажименти са причина за закъснението, но мисля, че то е без особено значение, тъй като подобен жест е извън времето, каза на церемонията министър Абрашев. Той посочи, че България цени високо личния принос на Любиша Георгиевски за активизиране на двустранните отношения в културата, които в последните няколко години са придобили нови, много по-мащабни измерения. Министърът изтъкна и изключителните заслуги на Георгиевски като творец - драматург и режисьор, който непрекъснато обогатява българско-македонския културен афиш.

Македонският посланик се присъедини към мнението на Абрашев, че правно-нормативната база за двустранното културно сътрудничество е добра и че предстоящото откриване на културно-информационен център на България в Скопие и на Македония в София ще допринесе за нейното успешно прилагане. С откриването на центровете културният обмен ще се превърне в обикновена делнична работа на хората на изкуството, няма да е празник, който се случва отвреме-навреме, каза Любиша Георгиевски.


Той припомни, че заради така наречената желязна завеса творците от двете съседни страни не са знаели нищо един за друг. Него го било срам, че не познава българските си колеги, когато за първи път дошъл да поставя македонска пиеса в Народния театър "Иван Вазов" в началото на 90-те години. Извиних се на Стефан Цанев, че не го познавам, и той ми отвърна със същото, разказа Георгиевски. Ако някой тогава ми беше казал, че нещата ще вървят така добре, особено в културния обмен, нямаше да му повярвам, отбеляза македонският посланик.

Министър Абрашев на дело осъществява пожеланието си към мен за творческо дълголетие, подчерта Любиша Георгиевски, като се позова на изследване на американски учени, според което наградите удължават живота на лауреатите. За това откритие му разказал председателят на БАН академик Иван Юхновски. Направихме реклама и на нашите зъболекари, пошегува се македонският посланик след снимките с широки усмивки по "инструкции" на фоторепортерите.

-------------

Между българските спектакли на Любиша Георгиевски през 90-те години са: "Р" от Йордан Плевнеш в Народния театър, "Дон Жуан", "Вишнева градина" и "Приказка за края" в Пловдивския театър. Борислав Чакринов постави неговата пиеса "Филоктет". Част от "българската връзка" в театралната кариера на Любиша Георгиевски е постановката му по Радичков в Скопие през 1987 година. Той е работил като режисьор в Румъния, Полша, Италия, САЩ, Русия, Австрия, Унгария и други страни. Постановката му "Изкушението" от Вацлав Хавел в театър "Сенчър" в Далас получава наградата на критиката като спектакъл на годината. Любиша Георгиевски има над 150 театрални постановки и повече от 20 награди. Режисирал е четири филма и няколко ТВ драми. Автор е на три теоретични книги за театъра. Професор е по режисура и актьорско майсторство в Скопие и работи като гост-режисьор в Южнокалифорнийския университет в Далас.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK