Закон улесни отчуждаването на важни имоти

Частни имоти могат да бъдат отчуждавани принудително за задоволяване на държавни нужди, които не могат да бъдат удовлетворени по друг начин, само при наличието на влязъл в сила подробен устройствен план и след предварително и равностойно парично обезщетение. Това предвиждат приетите на второ четене в петък промени в Закона за държавната собственост.

Министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството, след като разгледат и преценят искането за отчуждаване, ще го одобряват или отхвърлят в 14-дневен срок. Финансовият министър се произнася за обезпечеността на отчуждаването, а министърът на регионалното развитие - за наличието на основания за отчуждаване. Когато отчужденият имот е единственото жилище на собственика, той ще се отнема до три месеца след изплащане на обезщетението.

Отчуждаването на имоти, предназначени за изграждането на национални инфраструктурни обекти, ще се прави с решение на Министерския съвет по предложение на двамата министри. В останалите случаи отчуждаването ще се извършва със заповед на областния управител. Решението на Министерския съвет ще може да се обжалва пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от обнародването му в Държавен вестник, а заповедта на областния управител - в 14-дневен срок от връчването й пред окръжния съд.

В седемдневен срок от получаването на жалбата Министерският съвет или областният управител трябва да я изпрати до съда заедно със становище по нея и с необходимите доказателства, реши парламентът. В петдневен срок съдът ще се произнася по допускане на доказателствата и ще насрочва дело след 15 дни, предвиждат промените. Съдът обявява решението до седем дни след заседанието, в което е приключило разглеждането на делото, и това решение ще е окончателно. Ако в тригодишен срок от отчуждаването на имота мероприятието по подробния устройствен план не е започнало или имотът не се използва по предназначението, за което е отчужден, по искане на бившия собственик областният управител може да отмени отчуждаването след възстановяване на полученото обезщетение. В този случай държавата дължи на собствениците обезщетение за евентуални нанесени щети.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK