СУ откри кампанията за кандидат-студенти

Документите за кандидатстване в Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще се подават от 23 юни до 6 юли включително в събота и неделя от 9.00 до 14.00 часа, съобщи във вторник заместник-ректорът по учебната дейност доцент Димитър Гюров.

Комплектът струва 3.50 лева. Към него се прилага копие от дипломата за средно образование и квитанция за платена такса, която още не е определена от правителството. Документите ще се подават в четири зали - 241, 245, 252 и 256. На същото място ще се плаща и таксата. Първият изпит е по италиански език на 7 юли, а последен е устният по журналистика - на 1 август. Изпитът по български език и литература е на 11 юли, по история на България - на 18 юли, а по математика - на 16 юли. За 23 юли е насрочен изпитът по география, а писменият по журналистика е на 25 юли. Определени са по две дати за изпитите по математика, физика и химия. Ако кандидатите се явят и на двете дати, при балообразуването се взема предвид по-високата оценка. Първото класиране ще бъде обявено на 5 август, второто - на 13, а третото - на 20 август.

СУ все още не е получил писмото от Министерството на образованието за държавната поръчка на студентите по 73-те специалности, каза още Гюров. По думите му броят на заявените в момента места е определен от предложенията на факултетите и от реалния прием през последните години. По данни на ВУЗ-а през 2002 година са кандидатствали 14 213. От тях 2045 са записали като първо желание специалността информатика. Правото е било предпочетено от 1212 кандидати, а публичната администрация - от 1191. Всички първокурсници ще учат по нови учебни планове, които ще бъдат приети от академичния съвет. След това ще бъдат публикувани, за да могат желаещите да са наясно какво ще учат по време на следването си. От новата академична година за първокурсниците ще бъде въведена кредитната система, която ще позволи признаването на периоди или на цялото обучение в западноевропейски университети.

По време на кампанията кандидатите ще могат да ползват общежитията на университета, като цената е шест лева на легло за вечер. През летните месеци обаче в Студентския град няма да има вода заради планов ремонт на "Топлофикация". Телефоните за информация в СУ, свързани с кампанията за прием на студенти, са 930 83 80 и 846 74 29.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK