Промяна в честванията на илинденци огорчи политиците в Разлог

Политическите сили в Разлог излязоха с декларация, в която изразяват огорчението си от необяснимата според тях промяна на мястото за отбелязване на стогодишнината от Илинденско-Преображенското въстание от местността "Предел" край Разлог в местността "Попови ливади" край град Гоце Делчев. Декларацията е адресирана до президента Георги Първанов, до Инициативния комитет за националното честване на стогодишнината от въстанието с председател академик Благовест Сендов и до депутатите от първи Благоевградски избирателен район.

Политическите сили, Общинският съвет, общинската администрация и обществеността на Разлог изразяват изненада и огорчение от тази промяна непосредствено преди самото честване, чиято подготовка е в напреднал стадий. Това решение е окачествено като "историческа неправда, политическо недомислие и обида към миналото на Разлог и Разложко".

В декларацията се отбелязва приносът и активното участие на населението в Разложко във въстаническите действия през 1903 година. Посочва се, че местността "Предел" е средищно място, където са организирани традиционните чествания на всички кръгли годишнини от Илинденско-Преображенското въстание.


Авторите на декларацията заявяват, че са категорично против "недомисленото решение" за промяната и че на 2 август 2003 година община Разлог ще проведе национално честване на юбилея.

Кметът на община Разлог Любен Татарски заяви по този повод, че съгласно програмата на тържествата за отбелязване на годишнината от въстанието, приета на заседание на Националния инициативен комитет през януари 2003 година, националното честване трябваше да се проведе на 2 август в местността "Предел" под патронажа на президента Георги Първанов. Програмата е предвиждала и построяване на мемориален комплекс "Илинденци" в същата местност в навечерието на тържествата на 2 август, за което е предоставен терен, разработен е и проект. Готовността на общината за провеждане на тържествата е била декларирана и при визитата на академик Благовест Сендов в Разлог на 29 януари 2003 година.

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов коментира, че предложението от националния инициативен комитет честването на стогодишнината от Илинденско-Преображенското въстание да се организира в местността "Попови ливади" е дошло преди около три седмици. Доколкото му е известно, причината за промяната е била в несъгласието на собственици на терени в местността "Предел" там да се организират тържествата. Общинската управа в Гоце Делчев е приела без колебание да бъде домакин и съорганизатор на честването. "Няма никакви проблеми, още повече, че ежегодно на 2 август в местността "Попови ливади" има традиционен Илинденски събор", каза гоцеделчевският кмет. Той съобщи, че по случай стогодишнината от въстанието там ще бъде открит паметник на Гоце Делчев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK