България се опитва да не изгуби $20 млн. военна помощ от САЩ

Възможно е военната помощ за България да бъде спряна, но се надяваме да го избегнем. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю в понеделник на въпрос може ли да се очаква, че около 20 милиона долара помощ за страната ни ще бъде спряна след решението от края на миналата седмица България да следва позицията на ЕС за действието на Международния наказателен съд (МНС).

Българските дипломати в САЩ от десет дни водят разговори със сенатори и конгресмени дали е възможно да бъде прокарана поправка на влизащ в сила на 1 юли закон, според който се отказва военна финансова помощ на страни, които не са подписали двустранни споразумения за имунитет със САЩ. Това заяви посланикът на страната ни във Вашингтон Елена Поптодорова пред Би Ти Ви същия ден.

В Закона за защита на държавния служител е дадено право на американския президент да отменя забраната в няколко случая: когато страните са членки на НАТО; когато са важни съюзници, но не членуват в алианса (поименно се изброяват: Австралия, Египет, Израел, Япония, Йордания, Аржентина, Република Корея и Нова Зеландия) или когато става въпрос за националната сигурност. По силата на този закон България няма да получи помощ от около 20 милиона долара.


По думите на Поптодорова поправката трябва да отчита факта, че седемте страни, поканени за членство в НАТО и вече одобрени от Сената на САЩ, могат да бъдат тълкувани като пълноправни членки на алианса. Според Поптодорова трябва да се събере определено мнозинство конгресмени, което да се съгласи поправката да бъде направена. Аз съм разговаряла с немалък брой конгресмени, няколко сенатори, които проявяват разбиране и са готови да подкрепят такава поправка, каза Поптодорова. По думите й, ако трябва да се направи поправка в закона, за да получи страната ни помощ, то това трябва да стане преди 1 юли.

По думите на посланик Пардю решението за спиране на помощта за страната все още не е взето във Вашингтон. Попитан възможно ли е за България да бъде направено изключение, той отговори, че с решение на американския президент забраната може да бъде отменена, но все още не е взето подобно решение. Американският дипломат заяви също,че е разочарован много повече не от решението, което е взела България, а от огромния натиск, оказан върху нея от страна на Европейския съюз. България трябва да следва своята европейска идентичност, в това число и по темата за Международния наказателен съд, заяви президентът Георги Първанов, помолен да коментира темата. По думите на президента има неща, които не трябвало да се измерват само с ресурса, който бихме получили, а ставало дума за принципи, за идентичност.

Според министъра на отбраната Николай Свинаров България не само че няма да изгуби военната помощ, но и тя ще бъде разширена. Министърът допълни, че основавал твърденията си на разговори с президента Джорд Буш, министър Ръмсфелд и с държавния секретар Колин Пауъл. Попитан дали това означава, че за страната ни ще бъде направено изключение с решение на президента Буш, Свинаров отговори: "Да, така разбирайте."

На срещата на върха на ЕС в Солун България заяви, че ще приеме препотвърдената обща позиция на съюза от септември 2002 година. Според нея Брюксел е съгласен страните кандидатки да подпишат двустранни споразумения със САЩ за имунитет, но при три условия: че той засяга само военни и държавни служители на САЩ, че Вашингтон гарантира изправяне пред американски съд на неговите граждани, заподозрени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, и че няма да се договаря реципрочност на действието, тъй като гражданите на ЕС нямат имунитет на американска територия.

Над 40 държави от целия свят ще загубят американската военна помощ, съобщи електронният бюлетин "Инсайд дъ Пентагон". Около 38 държави вече са подписали двустранни споразумения със САЩ, а други са направили това тайно, твърди изданието, като се позовава на Държавния департамент. На 25 юни лидерите на Европейския съюз ще пристигнат във Вашингтон за редовната среща на върха ЕС - САЩ, на която вероятно ще бъде обсъждан и спорът за МНС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK