Конгресмени в САЩ предлагат промени, улесняващи България за МНС

Четирима американски конгресмени са се подписали в подкрепа на поправка в приетия през 2002 година закон за защита на американските държавни служители. С нея България се приравнява към страните-членки на НАТО, за които получаването на американски военни помощи не е обвързано с позицията им по Международния наказателен съд (МНС). Това съобщи във вторник електронното издание "Медиапул", като цитира кореспонденция на журналиста от радио "Свободна Европа" Милен Минчев от Вашингтон. Предлаганата поправка е свързана с възможността от 1 юли САЩ да прекратят военната помощ за България, в случай че страната не подпише двустранното споразумение с Вашингтон, даващо имунитет на американски граждани пред МНС.

Автор на поправката е конгресменът Джон Шимкъс, известен като защитник на интересите на балтийските републики и източноевропейските страни, отбелязва Минчев. В нейна подкрепа са се подписали членовете на Камарата на представителите Дънкан Хънтър, Джеймс Обърстар и Айк Скелтън. Текстът се състои само от едно изречение, което гласи, че "право на американска военна помощ имат и страните, които са завършили преговорите си за членство в НАТО и чиито протоколи за това са вече ратифицирани". Протоколите на седемте новопоканени в алианса държави, сред които е и България, бяха ратифицирани от американския Конгрес на 8 май, но реалното им членство ще стане факт през 2004 година.

Сега текстът е в Комисията по международни отношения към Камарата на представителите, от която зависи дали и кога ще й бъде даден ход. Тя трябва да бъде одобрена от Конгреса и от Сената.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK