Позицията ви за МНС не е довела до криза със САЩ, подчерта Родерик Мур

"България може да реши да подпише само едностранен договор със САЩ, според който само американските граждани да бъдат освободени от юрисдикцията на Международния наказателен съд /МНС/ и така няма да наруши ангажиментите си към Римския статут", заяви съветникът в посолството на САЩ у нас Родерик Мур пред журналисти в петък. Той посочи, че САЩ ще продължи да работи с българското правителство за подписване на споразумение и се надява скоро да бъде намерено решение. Мур подчерта, че позицията на България по МНС не е довела до криза в двустранните отношения и че страната му не иска да попречи на шансовете на България да стане член на ЕС, а силно подкрепя това българско желание.

Заместник-ръководителят на мисията на САЩ в България изнесе във Военната академия "Г. С. Раковски" лекция "Политиката на САЩ към България след 11 септември - задълбочаващо се партньорство".

Мур подчерта, че отношенията между САЩ и България никога не са били по-добри. "Никога американците не се гледали с такава благосклонност на България, сега ние сме истински партньори", каза той. Никога не са правени толкова много посещения на високо равнище между двете страни, както през последната година. Въпреки приноса на България в мироопазващите операции дотогава, САЩ започна да разглежда България като ключов партньор на световната арена след 11 септември, след председателството на страната ни на СС на ООН и участието в мироопазващите мисии в Афганистан и Ирак. Мур посочи, че двустранните ни отношения са претърпели еволюция през последните 13 години. САЩ издава годишно повече от 21 хиляди визи за българи, миналата година България са посетили 25 хиляди американци.

Мур допълни, че САЩ иска България да направи повече в борбата с организираната престъпност и корупцията, а убийствата в гангстерски стил в София през последните няколко месеца подчертават нуждата от работа на институциите в тази област. "Искаме да си сътрудничим с България за разгромяване на престъпните мрежи, които перат пари и организират трафика на хора, наркотици и оръжие", добави той. САЩ, по думите му, ще подкрепят усилията да бъдат преследвани корумпираните чиновници, политици, прокурори и съдии, които покровителстват престъпниците в нарушение на закона и в разрез с общественото доверие с тях. "Но ние можем единствено да подкрепим действията ви - българските институции са тези, които трябва да имат смелостта да се противопоставят яростно на тези въпроси", подчерта Мур. "Ако остане безпрепятствана, незаконността може да отвори вратата за терористични акции за нанасяне вреда на страната и партньорите й", подчерта той. Той призова към по-добър контрол върху износа на оръжие и стоки с възможна двойна употреба. Мандатът на Родерик Мур в България ще приключи след около две седмици и той ще отпътува на служба в Сърбия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK