Буш решава във вторник за военната помощ за България

Най-късно във вторник ще има реакция на Белия дом за това дали ще има изключение за някои държави или не по въпроса за Международния наказателен съд (МНС). Това стана известно в понеделник от изявление на българския посланик във Вашингтон Елена Поптодорова пред БТА. От 1 юли влиза в сила законът, който обвързва военната помощ на САЩ към други държави с подписването на двустранен договор, който да освобождава американските граждани от наказателна отговорност пред МНС. В края на миналата седмица външният министър Соломон Паси обяви, че засега София отлага подписването на споразумение със САЩ, тъй като страната се присъедини към позицията на ЕС по въпроса.

Елена Поптодорова посочи, че добро развитие на ситуацията с МНС ще е България да получи отсрочка по въпроса за помощите. Най-доброто, което може да се случи, е тази отсрочка, но не повече, защото президентът Буш изрично настояваше за подписването на споразуменията и не би отстъпил от тази публична позиция, каза тя. По думите й другият въпрос е колко продължителни ще са отсрочките. "Ако те са от три до шест месеца, през есента отново ще стои въпросът за подписването на двустранни споразумения. При отсрочка една година вече ще сме пълноправни членове на НАТО, които са извън обсега на закона", обясни посланикът.

Поптодорова посочи, че консултациите за поправката в закона за американските военнослужещи ще бъдат продължени след националния празник на САЩ - 4 юли. Промяната цели България да бъде сред седемте страни, приравнени към членките на НАТО, за които военната помощ от САЩ не се обвързва с подписването на споразумение за МНС. В интервю за "Медиапул" председателят на Атлантическия клуб в България Любомир Иванов посочи, че България е трябвало да заеме принципна позиция и да сключи споразумение със САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK