ЦКС прави равносметка в Международния ден на кооперативите

В събота световната общественост отбелязва Международния ден на кооперативите, който по традиция е в първата събота на месец юли. До 1995 година събитието протича под името Международен кооперативен ден, учреден с прокламация на Международния кооперативен съюз от 1923 година.

По решение на 49-та сесия на Общото събрание на ООН, взето през 1994 година, започва да се отбелязва като Международен ден на кооперативите по повод 100-годишнината на Международния кооперативен съюз /МКС/. МКС е основан на 19 август 1895 година на Първия кооперативен конгрес в Лондон. Съюзът е международна неправителствена организация, която обединява национални и регионални кооперативни съюзи и федерации - потребителски, кредитни, земеделски, производителни, жилищни. В него членуват над 200 организации от 80 страни.

Българският Централен кооперативен съюз /ЦКС/ е член на МКС от 1903 година, като поддържа делови контакти със сродни организации от над 60 държави. През 2002 година ЦКС има 34 регионални кооперативни съюза, над 1000 потребителски кооперации и над 350 000 член-кооператори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK