Любомир Иванов: Има страни в ЕС, които допускат споразумение със САЩ за МНС

Конкретните параметри и спорът по обхвата на двустранното споразумение между България и САЩ по въпроса с Международния наказателен съд /МНС/ са същността на решението за подписване на споразумението. Това беше коментарът на заместник-министъра на външните работи Любомир Иванов в предаването "Седмицата" на "Дарик" радио в събота. Освен страните, които по принцип са заявили, че няма да подписват такива споразумения, има и други страни в Европейския съюз /ЕС/, които смятат, че такива споразумения са допустими по принцип, каза той.

Ние сме работили по междинни варианти с по-широк обхват от предвижданата от ЕС позиция за МНС. Българската позиция е, че обхватът на споразумението не може да засяга всички американски граждани, но може да се преговаря за обхват на представители на САЩ, изпратени на различни мисии, в това число не само военни, или които в официално качество са изпълнявали едни или други мисии. Ние не преговаряме подобен вариант, докато ЕС не приеме подобно разширено тълкуване, заяви заместник-министърът.

Има опция за определен период от време българските представители в задгранични мисии да бъдат освободени от отговорност пред МНС. По принцип обаче България е един от основателите на МНС в Рим и не следва нейни представители да не подлежат на юрисдикцията на съда.


Ние и в момента убеждаваме президента Джордж Буш да подпише военната помощ за България, използваме целия спектър от канали за действие и контакт с американската администрация, за да ги убедим, че ходът не е логичен и обоснован, заяви Иванов в отговор на въпрос какво ще направи Министерството на външните работи по повод решението по-рано тази седмица САЩ да замразят военната помощ за група страни, сред които и България. По-логично е да бъдем третирани като членове на НАТО. Нашите постижения в борбата с престъпността допринасят за усилията, които се водят на първо място от САЩ, коментира заместник-министърът. Парадоксалното замразяване на военната помощ за България не е от интерес и за самите САЩ. Автоматично с влизането на България в НАТО ограничението отпада, добави той.

Причина за решението на САЩ от тази седмица беше изтичането на срока 1 юли, в който трябваше да бъде подписано двустранно споразумение между САЩ и отделните държави, с което да се гарантира, че американски граждани няма да бъдат предавани на МНС. След решението президентът Буш освободи от неговото действие 22 държави, сред които не попадна България.

Насрочването на нова дата за делото срещу шестимата български медици в Либия е позитивен сигнал, заяви заместник-министърът на външните работи Любомир Иванов в предаването "Седмицата" на "Дарик" радио. Това е сигнал, че нашите настойчиви действия, демарши и диалогът, който водихме с настояването да се ускори процесът, са чути, допълни той. Заместник-министърът изрази надежда да се приключи най-накрая с този протяжен, дълъг и мъчителен особено за медиците съдебен процес. С каква скорост ще се развива от тук нататък самият процес не можем да кажем, все пак е видно и че след срещата на външния министър Соломон Паси в Лондон с председателя на фондация "Кадафи" - Сейф ал-Ислям, ангажиментът да се ускорят нещата все пак е материален и дава пловове. Да се надяваме, че това ще бъде финалната фаза, коментира заместник-министър Иванов.

По-рано тази седмица министър Паси потвърди, че по неофициална информация на 8 юли ще бъде проведено заседание на криминален съд в либийския град Бенгази по дело 213/2002, в което шестима български медици, гражданин на Палестина и деветима либийци са обвиняеми във връзка със заразяването на 393 либийски деца с вируса на СПИН през 1998 година.

През февруари 2002 година Народният съд в Триполи постанови, че обвиняемите не са били автори на действия, застрашили сигурността на Либийската джамахирия. Съдът прецени, че делото трябва да бъде разгледано от друга, по-ниска инстанция. Наблюдател по делото от септември 2001 г. е благотворителната фондация "Кадафи", председателствана от сина на лидера на либийската Революция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK