Кинематографисти предлагат спешно да се приеме закон за киното с един-единствен член

Спешно да се приеме Закон за филмовата и аудиовизуалната индустрия, съдържащ един-единствен член, който да гарантира минимално годишно държавно финансиране за филмопроизводството, както е предвидено в проектозакона на правителството. Това се заявява в отворено писмо до председателя на парламента, премиера и президента от артисти, режисьори, продуценти, композитори, художници по повод предстоящото второ четене в пленарната зала на закона за филмовата индустрия. Според кинематографистите предлаганото от тях временно решение ще даде възможност на българското кино да излезе от колапса, в който беше вкарано съзнателно от всички правителства от 1990 година насам. Нов закон, който определя развитието на националната филмова индустрия, трябва да бъде приет само когато политиците осъзнаят, че развита държава без развита култура не може да има, се посочва в писмото, подписано от: Георги Дюлгеров, Рангел Вълчанов, Георги Данаилов, Мая Новоселска, Иглика Трифонова, Теди Москов, Светослав Овчаров, Людмил Тодоров, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Иван Андонов и други.

Според тях е очевидно, че след като в парламентарната комисия по култура няма консенсус, за да изработи модерен закон, предстоящото разискване на проекта член по член ще забави процеса и би доубило киното ни. Кинематографистите призовават първите държавни мъже да не допускат приемането на закон, в който е заложена дългосрочна вреда за българското изкуство. Според кинематографистите проектозаконът, внесен от МС, е анахроничен и нефункционален. Подписалите писмото подкрепят внесените от Коста Цонев предложения към проектозакона, но са огорчени от опитите да бъдат отхвърлени с аргументи, които според тях подменят националните цели с временни икономически интереси.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK