Зам. главният прокурор Христо Манчев смятал, че на Доктора му било забранено да напуска страната

Ще разпоредя проверка, но според мен има издадена ограничителна мярка за пътуване на това лице. Така заместник-главният прокурор Христо Манчев отговори на въпрос на медиите защо Иван Тодоров-Доктора безпрепятствено е напуснал страната, след като е обвиняем по дело за въоръжен грабеж. Ако прокуратурата наистина е издала ограничителната мярка навреме, тогава кой е отговорен, че Доктора все пак е напуснал страната, продължиха да питат журналистите. Манчев обеща да извърши цялостна проверка и да информира медиите.

Иван Тодоров Доктора, който фигурираше в доклада на МВР като извършител на мащабни контрабандни сделки, е обвинен още през 1994 година за въоръжен грабеж от Хасковската окръжна прокуратура и тогава престоява четири месеца в ареста. По неизяснени причини след това делото е спряно и едва през април 2003 година, след като името му се появи в доклада на МВР, пловдивският апелативен прокурор Росен Димов обяви, че следствието се възобновява. Междувременно обаче Доктора напуска страната, което според експерти означава, че не е имало издадена ограничителна мярка за пътуване. В интервюто си за "Дневник" от понеделник главният секретар на МВР Бойко Борисов каза, че този вид ограничения за обвиняемо лице се издават от прокуратурата. Същия ден Манчев пък върна топката, като заяви, че имало "поне 17 основания, на които и МВР може да издаде такава забрана".

Опитите за прехвърляне на отговорности на обвинителното ведомство към МВР се състояха на фона на уверенията на прокуратурата пред представители на Световната банка, че у нас се осъществява реформа на съдебната власт и се води енергична борба с корупцията. Това условие е поставено от международната финансова институция за отпускането на България на заема от 150 милиона долара. По този повод в понеделник делегация на Световната банка начело с отговарящия за съдебната реформа Хади Абушкара се срещна с главния прокурор Никола Филчев и с други ръководители на прокуратурата. Гостите отказаха коментар за разговорите.


Само за първите три месеца на 2003 година са заведени 299 нови досъдебни производства за корупционни престъпления, обяви Христо Манчев. За миналата година пък прокуратурата и следствените служби са приключили с обвинителни актове разследванията на 1462 случая. Манчев уточни, че поне 25 са корупционните престъпления според нашия Наказателен кодекс, тъй че, когато говорим за корупция, не трябвало да разбираме само подкупа като даване и приемане на пари.

Според Христо Манчев с някои законодателни промени се създавали пречки в борбата с редица корупционни престъпления в данъчната сфера. Той посочи за пример съществуването на банковата тайна, която законодателите затвърдили, вместо да я премахнат, за да улеснят прокуратурата в борбата с корупцията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK