България още не е уредила сътрудничеството си с наказателния съд

България още не е решила как да регламентира сътрудничеството си с Международния наказателен съд (МНС), научи в понеделник "Дневник" от международния отдел на правосъдното министерство. Експертите трябва да изберат между това да се впишат допълнителни текстове в новия Наказателно-процесуален кодекс, или да се изработи отделен Закон за международната правна помощ. Единият от двата варианта ще бъде избран до края на годината, казаха от министерството.

В българското законодателство не е описан начинът, по който страната ни ще подпомага работата на съда, каза по-рано през деня изпълнителният директор на "Трансперънси интернешънъл -България" Диана Ковачева по време на конференция на тема "Международния наказателен съд: между политическия натиск и правната норма". Тя обясни, че в правната система на страната ни не са уредени въпросите, свързани с правото на прокурори от МНС да водят разследване на българска територия, с процедурата за предаване на граждани на съда, както и с механизма за транспортирането им през съседни държави, които не са страни по МНС.

Липсата на законодателни промени в тази посока, обясни Ковачева, са провалили и българската кандидатура за съдия в международния съд. При избора на кандидатите един от критериите е степента на хармонизиране на законодателството на страната с Римския статут, каза още тя. България е подписала Римския статут през 1999 година, а две години по-късно го ратифицира. Одобрението на документа от парламента ангажира България да въведе принципите на статута в националното си законодателство. Така Германия е приела два отделни наказателно-процесуални кодекса, единият от който регламентира международната правна помощ и е съобразен с Римския статут.

Българската позиция по МНС е правилна, коментираха участниците в конференцията, организирана от фондация "Отворено общество". Подкрепата на обща европейска политика, по отношение на исканите от САЩ двустранни споразумения, които да дават имунитет на американските граждани от действието на съда, от страна на България е последователна, смята политологът Иван Кръстев. По думите му позициите на страната ни по кризата в Ирак и МНС не са противоположни, а напротив.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK