Предприятия искат опростени процедури за малки обществени поръчки

Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) ще настоява в новия Закон за обществените поръчки да се улесни процедурата за кандидатите за малки поръчки. Предлага се пакетът от документи, необходими за участие, да се изисква само от спечелилия поръчката. От останалите участници да се изисква само да декларират, че компаниите им не са в несъстоятелност, че са регистрирани по Търговския закон и че председателят на дружеството не е осъждан. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Ангел Деспотов, който представи отчет за дейността си през първото шестмесечие.

Според него в Наказателния кодекс има достатъчно тежки санкции за подаване на невярна информация. "Сега компаниите губят от работното си време, за да съберат документите, това увеличава разходите им, без да има гарантиран изход за спечелване на търга", каза Деспотов.

Министерството на икономиката и експерти от агенцията са сформирали работна група, която до края на годината ще подготви и промени в Закона за статистиката. Това се налага, защото данните, предоставяни от Националния статистически институт, според представителите на бизнеса са непълни и идват със закъснение, каза Деспотов. Най-често малките фирми искат от агенцията проучвания за участието на сектора във формирането на брутния вътрешен продукт и брутната добавена стойност, в износа и вноса. Сега агенцията изпълнява тези поръчки чрез специални проучвания и социологически извадки, които не са представителни. По данни на АМСП около 30% от брутната добавена стойност се формира от малкия и средния бизнес, или 30 хиляди компании.


"АМСП и Агенцията за насърчаване на търговията планират да развият мрежа от регионални центрове за предоставяне на технически услуги на бизнеса", съобщи Деспотов.

До края на годината се очаква с промени в Закона за малките и средните предприятия да бъдат въведени новите европейски критерии за тях. Според европейската директива за микропредприятия се смятат дружества с персонал до 10 души, малките са до 50, а средните - до 250, като са въведени критерии за оборотите на компаниите. Новите изисквания ще позволят на българския дребен бизнес да се възползва в по-голяма степен от възможностите за финансиране чрез специализираните програми на Европейския съюз, коментира Деспотов.

"До края на годината ще заработи фондът за малки и средни предприятия, който ще поема до 50% от гаранциите по дългосрочни инвестиционни проекти", припомни Деспотов. Учредители ще бъдат Насърчителна банка и други финансови институции. Предвижда се първоначално фондът да гарантира до 50% от проектите, а впоследствие да стигне до 80 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK