Производители обвиняват митниците за фалити

Процедурите и законите, които даваха възможност на митниците да реагират срещу измамите на границата и да ги предотвратяват, се прилагат по-скоро "за съвсем случайни" преминаващи, а не за основните играчи в контрабандните канали, заяви в понеделник Соня Петкова от Браншовия съюз на кожарската, обувната и галантерийната промишленост. Тя обясни, че работата на митниците влияе директно върху българските производители на кожи, обувки и галантерия. "Факт е, че през митниците преминава огромно количество контрабанден и нерегламентиран внос. Това е причината всъщност за фалитите на всички фирми, които разчитат на вътрешен пазар", каза Петкова. Тя приветства меморандума между България и Турция, според който след 30 август всички стоки от южната ни съседка трябва да влизат с търговски документи.

Политиката на Агенция "Митници" е насочена изключително в посока на ограничаване на възможностите за нерегулиран внос, защото по-честите случаи, които митническите служители констатират, са на измами, а не на контрабанда, заяви в отговор пред БНР директорът на агенцията Асен Асенов. Той обясни, че при измамите вносът е регистриран, но се спекулира със стойността и произхода на стоката.

За всички, които са заети с производство на даден продукт в България, в момента основна пречка е незащитеността на пазара от нелоялен внос, заяви официалният представител на "Виохалко" Антон Петров пред БНР. "Това е много сериозен проблем, защото, когато инвестираш и започваш производство в една страна, колкото и да е малък вътрешният пазар, той винаги е бил пресметнат в плановете на инвеститора за възвръщането на вложеното", каза Петров. Според него липсата на регулация на пазара и нелоялната конкуренция пречат за осъществяването на предварителните разчети на инвеститорите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK