Родителите на жертвите от дискотека "Индиго" се отказаха да търсят обезщетение

В Софийския градски съд в сряда започна делото за инцидента в дискотека "Индиго", при който загинаха седем деца през 2001 г. Родителите на пет от жертвите оттеглиха гражданските искове и молбите си за конституирането им като частни обвинители.

Съдът прие гражданските искове на семействата на Любомира Захариева и Митко Андреев. Те настояват за обезщетение от по 50 000 лв. Едно от 12-те пострадали деца - Александра Димитрова, беше конституирана като частен обвинител срещу шефа на младежката кооперация "Ялта" Красимир Илиев и управителя на дискотека "Индиго" Ангел Николов. По делото са обвиняеми и бившият председател на Комитета за младежта и спорта Цвятко Барчовски, главният архитект на София Стоян Янев и бодигардовете Анри Силаги и Георги Василев. Димитрова обясни, че не иска парично обезщетение. "Не искам нищо, само виновните да бъдат наказани", каза детето пред съда.

Инцидентът в "Индиго" стана в края на 2001 г. преди началото на младежка дискотека. Делото влезе в съда през 2002 г., но адвокатите на обвиняемите поискаха да се прекрати, защото по време на разследването са допуснати процесуални нарушения. Софийският градски съд спря делото и въпреки протестите на семействата на загиналите деца то беше върнато на Софийската градска прокуратура. Съдът даде задължителни указания на прокуратурата как да промени обвинителния акт, като го прецизира и се позове на правни понятия, а не на житейска логика. Обвинителите внесоха делото в съда отново на 7 май. По време на процеса ще бъдат разпитани всички пострадали деца, те ще трябва да се явят в съда през ноември.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK