"Риск инженеринг" взела само 18 поръчки в енергетиката през 2002 г.

Нашумялата с изпълнението на големи проекти компания "Риск инженеринг" е получила само осемнадесет договора по обявени процедури за обществени поръчки в енергетиката през миналата година. По този показател компанията се нарежда едва на пето място, сочи анализ на инспектората в министерството на енергетиката.

Като покровители на дружеството се сочат енергийният министър Милко Ковачев и председателят на парламентарната енергийна комисия Веселин Близков. "Риск инженеринг", която от създаването си през 1992 г. до момента успя да привлече експертите в бранша, отстъпва позиции на "Енергоремонт- Гълъбово", следвана от хасковската "Ел Тим" и великотърновската ЕМУ. Според анализа "Риск инженеринг" е на седмо място по средна стойност на договорите - 263 хил. лв. През миналата година компанията е сключила девет договора в АЕЦ "Козлодуй" за 1.7 млн. лв. Там тя се е конкурирала с "Енемона", която има повече договори, но за по-малка стойност. Справка в системата АПИС обаче сочи, че "Риск" е участвала в пряко договаряне на проекти, за които не е проведен конкурс или търг в атомната централа. Такива са поръчките за сеизмична квалификация на кранове и подкранове на трети и четвърти блок, проект за намаляване на вибрациите, хардуерно проектиране, пожарогасене на трансформатори.

"Енергоремонт" пък е подписал 27 договора за 5.6 млн. лв. в ТЕЦ "Марица-изток" 2, както и договор за половин милион лева в "Брикел", сочи документът на енергийното министерство. От инспектората не посочиха в какви случаи дружествата са използвали възможностите на Закона за обществените поръчки (ЗОП), за да не обявят състезателна процедура и така да преминат към пряко договаряне.


Според анализа на инспектора за проведените процедури няма доказателства да е предпочитан определен изпълнител на поръчките. От обявените през миналата година обществени поръчки на пряко договаряне са минали около 20%. През 2002 г. в енергетиката са проведени 2110 процедури по ЗОП, което е над 30% от общия брой за страната. Оспорени са 78 поръчки, като четири компании са спечелили съдебни дела срещу избора на изпълнители.

Енергийното министерство ще обучи седемдесет служители, които ще работят в новоизградените звена за вътрешен контрол в седемнадесет големи енергийни компании, съобщи шефът на инспектората Веско Митрев. Те ще следят за начина на изразходване на средствата и провеждането на процедурите по Закона за обществените поръчки. Звената ще бъдат сформирани по проект за създаване на най-добрите практики за обществени поръчки, обясни той. Проектът е по инициатива на "Отворено управление" и започна през миналата година, като стойността му е 6.8 млн. долара. Целта е да се спре корупцията, да се създадат работещи модели за поръчките, както и да се намали броят на обжалваните процедури.

----------------

Срокът за съдебните решения по спорове за обществени поръчки да бъде намален и процедурата да бъде ускорена. Това предлага енергийното министерство в новия Закон за обществените поръчки. Според сега действащия закон съдът трябва да се произнесе в едномесечен срок от постъпване на жалбата. В момента на практика обаче магистратите се произнасят от месец до три години по спора, което блокира инвестиционните програми на дружествата, твърдят от ведомството на Милко Ковачев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK